W PRL-u jedli je wszyscy. Odświeżony przepis jest jeszcze smaczniejszy
Proste potrawy z okresu PRL-u nadal goszczą na wielu polskich stołach, a co więcej wiele z nich ponownie zyskuje popularność. Nic w tym dziwnego, gdyż nie tylko przypominają nam o smakach z dzieciństwa, ale są po prostu bardzo dobre, mimo swojej prostoty. Poznaj lekko zmodyfikowany przepis na chleb w jajku, który w PRL-u jedli wszyscy.
Klasyczny przepis na chleb w jajku zawierał tylko dwa składniki... chleb i jajko. Wystarczy dodać do niego trzy dodatkowe produkty, by stworzyć pełnowartościowe danie, które idealnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i szybką kolację.
Do przygotowania chleba z jajkiem z tego przepisu będziesz potrzebować:
- 2 jajka,
- 2 plastry szynki,
- 4 kromki chleba,
- 4 plastry żółtego sera,
- 50 g mozzarelli w kostce (można zastąpić innym serem),
- majonez,
- oregano,
- pieprz, sól.
Jeśli chcesz, możesz zamienić szynkę na boczek, pepperoni czy salami, a żółty ser na cheddar, fetę lub goudę. Do chleba z jajkiem możesz także dodać ulubione warzywa takie jak ogórek, papryka czy pomidor.
Sprawdź również: Wykorzystaj sezon na szparagi. Zrób tartę, którą pokocha cała rodzina
Zacznij od przygotowania "dołu". Połóż dwie kromki chleba na desce, a na nich umieść plaster sera, plaster szynki i ponownie plaster ser, dokładnie w takiej kolejności. W pozostałych dwóch kromkach zrób zagłębienie na środku za pomocą szklanki i umieść je na górze wcześniej przygotowanego chleba. Posmaruj pieczywo majonezem, a następnie wbij po jednym jajku w każde zagłębienie. Ser zetrzyj na tarce, posyp wokół jajek i całość przypraw pieprzem i solą.
Chleb możesz przygotować na dwa sposoby — na patelni lub w piekarniku. W pierwszej opcji rozgrzej olej na patelni, a następnie połóż na niej przygotowany wcześniej chleb. Smaż pod przykryciem na małym ogniu do momentu ścięcia jajek. Jeśli chcesz przygotować chleb z jajkiem w piekarniku, rozgrzej go do 180 stopni Celsjusza. Włóż kanapki do rozgrzanego piekarnika i zapiekaj przez 15 minut. W obu przypadkach na koniec przypraw chleb z jajkiem szczyptą oregano i podawaj na ciepło.
Zobacz też:
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia