Reklama
Reklama

​W PRL-u jedli je wszyscy. Odświeżony przepis jest jeszcze smaczniejszy

Proste potrawy z okresu PRL-u nadal goszczą na wielu polskich stołach, a co więcej wiele z nich ponownie zyskuje popularność. Nic w tym dziwnego, gdyż nie tylko przypominają nam o smakach z dzieciństwa, ale są po prostu bardzo dobre, mimo swojej prostoty. Poznaj lekko zmodyfikowany przepis na chleb w jajku, który w PRL-u jedli wszyscy.

Klasyczny przepis na chleb w jajku zawierał tylko dwa składniki... chleb i jajko. Wystarczy dodać do niego trzy dodatkowe produkty, by stworzyć pełnowartościowe danie, które idealnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i kolację.

Ulepszony chleb z jajkiem — składniki

Do przygotowania chleba z jajkiem z tego przepisu będziesz potrzebować:

  • 2 jajka,
  • 2 plastry szynki,
  • 4 kromki chleba,
  • 4 plastry żółtego sera,
  • 50 g mozzarelli w kostce (można zastąpić innym serem),
  • majonez,
  • oregano,
  • pieprz, sól.

Jeśli chcesz, możesz zamienić szynkę na boczek, pepperoni czy salami, a żółty ser na cheddar, fetę lub goudę. Do chleba z jajkiem możesz także dodać ulubione warzywa takie jak ogórek, papryka czy pomidor.

Sprawdź również: Wykorzystaj sezon na szparagi. Zrób tartę, którą pokocha cała rodzina

Jak przygotować chleb z jajkiem i dodatkowymi składnikami?

Zacznij od przygotowania "dołu". Połóż dwie kromki chleba na desce, a na nich umieść plaster sera, plaster szynki i ponownie plaster ser, dokładnie w takiej kolejności. W pozostałych dwóch kromkach zrób zagłębienie na środku za pomocą szklanki i umieść je na górze wcześniej przygotowanego chleba. Posmaruj pieczywo majonezem, a następnie wbij po jednym jajku w każde zagłębienie. Ser zetrzyj na tarce, posyp wokół jajek i całość przypraw pieprzem i solą.

Chleb możesz przygotować na dwa sposoby — na patelni lub w piekarniku. W pierwszej opcji rozgrzej olej na patelni, a następnie połóż na niej przygotowany wcześniej chleb. Smaż pod przykryciem na małym ogniu do momentu ścięcia jajek. Jeśli chcesz przygotować chleb z jajkiem w piekarniku, rozgrzej go do 180 stopni Celsjusza. Włóż kanapki do rozgrzanego piekarnika i zapiekaj przez 15 minut. W obu przypadkach na koniec przypraw chleb z jajkiem szczyptą oregano i podawaj na ciepło.

Zobacz też:

​Sałatka, która idealnie pasuje do grilla. Znika szybciej, niż kiełbasa

W ten sposób szybko zamarynujesz mięso na grilla. Będzie kruche i aromatyczne

Kupujesz masło bez laktozy? Katarzyna Bosacka nie ma dla ciebie dobrych wiadomości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | szybkie dania | szybka kolacja | śniadanie