Reklama
Reklama

W PRL-u często gościł na stołach. Dziś mało kto pamięta to danie, a na głowę bije mielone

To smaczne danie z wołowiny często gościło na stołach polskich rodzin w PRL-u, ale dziś jest prawie całkowicie zapomniane. Zostało wyparte przez popularnego kotleta mielonego, a szkoda, bo stanowi dla niego świetną obiadową alternatywę. Oto, jak możesz łatwo zrobić bryzola według starego, babcinego przepisu.

Kultowe obiady PRL-u to nie tylko fasolka po bretońsku i makaron z serem. Mięsożercy w barach mlecznych i pracowniczych chętnie zajadali się również bryzolem, który wielu osobom na pierwszy rzut oka skojarzyć może się z popularnym kotletem mielonym. 

Tak naprawdę jednak bryzol różni się od niego zarówno sposobem przygotowania mięsa, jak i dodatkami, z którymi najczęściej jest podawany. To danie dziś nie jest już często spotykane, a szkoda, bo to świetny pomysł na smaczny obiad. 

Bryzol w PRL-u często gościł na polskich stołach. Został wyparty przez popularne mielone

Bryzol to potrawa prawie całkiem zapomniana, a przecież w latach 80-tych pod koniec PRL-u był uznawany za jeden z największych rarytasów. Wbrew pozorom, jest to kotlet, który różni się od łudząco podobnego do niego mielonego.

Robiony jest z wołowiny, pokonanej lub posiekanej z dodatkiem cebulki i grzybów, którymi najczęściej są pieczarki. A najlepiej smakuje, jeśli jest przygotowany z dobrej jakości mięsa - polędwicy, albo łopatki. 

Może cię zainteresować: Nie wyrzucam czerstwego chleba. W 5 minut robię z niego kultowy przysmak PRL-u

Wypróbuj babciny przepis na bryzol. Jego przygotowanie nie jest trudne

Wspomnieliśmy już, że najważniejszym produktem, z którego przygotowuje się bryzole, jest wysokiej jakości mięso wołowe. Nie jest to jednak jedyny składnik, który jest potrzebny, aby móc delektować się smakiem tej tradycyjnej potrawy.

Składniki na bryzol:

  • mielona wołowina - 500
  • jajko - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • pieczarki - 200 g
  • mąka - do obtaczania
  • smalec/ olej rzepakowy do smażenia
  • sól - 1 mała łyżeczka
  • mielony pieprz - 0,5 łyżeczki
  • opcjonalnie: tymianek, oregano

Przygotowanie bryzola rozpocznij od pokrojenia cebuli i pieczarek. Następnie przełóż mięso do dużej miski, dodaj jajko, przyprawy i dokładne wymieszaj wszystkie składniki. Z utworzonej masy rękoma uformuj małe kotleciki, a później spłaszcz je dłonią i obtocz w mące. 

Na patelni rozgrzej olej lub smalec (może być również masło klarowane) i zacznij smażyć kotlety tak, by przybrały złoty kolor z obu stron. Wyłóż je na talerz, a na patelni podsmaż cebulę i pieczarki. Dopraw je solą i pieprzem, a później dołóż go bryzoli i podawaj wraz z nimi i purée ziemniaczanym. 

Czytaj również: Zrobisz je za grosze, a mają niebiański smak. Te zapiekanki w PRL-u były prawdziwym hitem                

Zobacz też:

Została ci kasza z obiadu? Zamiast wyrzucać, zrób z niej pyszne danie

To warzywo działa na skórę, jak botoks. Niestety Polacy za nim nie przepadają

Zwykła kawa się do niej nie umywa. Napój przodków działa jak miotełka na jelita

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | obiady domowe