Reklama
Reklama

Zrobisz je za grosze, a mają niebiański smak. Te zapiekanki w PRL-u były prawdziwym hitem

Jeśli dorastałaś w czasach PRL-u, to na pewno pamiętasz kultowe zapiekanki z budki, które można było kupić na ulicach większych miast. Ich obłędny smak tkwił w prostocie, dlatego w dowolnej chwili możesz przygotować je we własnym domu. Zrobisz je za grosze, a dawne wspomnienia powrócą. Dzięki nim przypomnisz sobie smak młodości.

Na ulicach niektórych polskich miast wciąż można spotkać budki, w których sprzedawane są gorące, aromatyczne zapiekanki z pieczarkami. W czasach PRL-u Polacy chętnie zajadali się nimi na dworcach, rynkach i ulicznych nadmorskich uliczkach. 

Były stosunkowo tanie, a ich smak zachwycał pomimo prostej receptury, opartej na kilku tanich składnikach. Jest tak łatwa, że z powodzeniem możesz odtworzyć ją we własnym domu. Oto przepis na najlepszy polski fast food za grosze.

Może cię zainteresować: Nie wyrzucam czerstwego chleba. W 5 minut robię z niego kultowy przysmak PRL-u

Zapiekanki z PRL-u zrobisz z kilku składników. Są tanie i smaczne

Do przygotowania zapiekanki jak z PRL-u we własnej kuchni nie potrzebujesz wielu składników. Jej sekret tkwi w prostocie, więc wystarczą ci podstawowe produkty i odrobina wolnego czasu, a ich smak na pewno zachwyci wszystkich domowników. Idealnie nadają się na szybki obiad, kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. 

Składniki na zapiekankę z pieczarkami:

  • bagietki - 2 sztuki
  • pieczarki - 350 g
  • ser starty - 250 g
  • ketchup, musztarda sos pomidorowy albo inny ulubiony sos np. czosnkowy

Czytaj również: Zapomniana zupa z kiszonej kapusty. Nasze babcie gotowały ją na okrągło

Jak zrobić kultową zapiekankę z pieczarkami z PRL-u? To proste

Przygotowanie zapiekanki z pieczarkami rozpocznij od przecięcia podłużnej bagietki na pół (opcjonalnie ciabatty). Ugnieć pieczywo ręką i rozsmaruj na nim sos pomidorowy albo ketchup. Pieczarki umyj, osusz i zatrzyj na tarce, a później rozłóż grzyby na bagietce. Na górę dodaj starty ser, najlepiej mozzarella, ale może być też inny np. gouda, morski czy edamski. 

Zapiekanki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i wyjmij po upływie około 20 minut. Gotowy przysmak możesz polać ketchupem, musztardą lub innych wybranym sosem. Możesz również obsypać go pietruszką. 

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | szybkie dania