To ostatni moment, by upiec tradycyjne, świąteczne ciasto. Goście będą zachwyceni
Piernik to jeden z tych wypieków, które tradycyjnie przygotowujemy na święta Bożego Narodzenia. Aby jednak być miękki i smaczny, należy upiec go odpowiednio wcześnie. Oto przepis na najlepszy piernik świąteczny, po którym zostaną tylko okruszki. Nie zwlekaj, to ostatni moment, by go przygotować.
Przygotowywanie świątecznych wypieków to w wielu domach tradycja, którą przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Niektóre przepisy mają nawet kilkadziesiąt lat i do dziś wychodzą z nich najlepsze ciasta. Wspólne spędzanie czasu w kuchni może być natomiast pretekstem do zacieśniania rodzinnych więzi.
Piernik należy do tego rodzaju wypieków, które mają długi termin ważności. Można go przygotować nawet 3 tygodnie przed świętami. Konieczne jest jednak przechowywanie go w suchym i raczej chłodnym miejscu. Wiele osób twierdzi, że tylko wcześniej upieczony piernik jest naprawdę miękki i smaczny.
Jeśli jednak nie mamy czasu, by już teraz zająć się pieczeniem, możemy przygotować piernik nieco później. Najlepiej jednak, by miał przynajmniej 3-4 dni na "odpoczynek", zanim zostanie podany na stół.
Znacznie wcześniej (najlepiej 3-4 tygodnie przed świętami) należy upiec również pierniczki. Następnie najlepiej umieścić je w szczelnie zamkniętym pojemniku (może to być również zakręcony słoik), by skruszały.
Czytaj również: To ciasto zrobisz w 15 minut bez włączania piekarnika
Do przygotowania piernika niezbędne będą składniki takie jak:
- 250 g miodu,
- 150 g masła,
- 1/2 kg mąki pszennej,
- 180 g cukru białego,
- jajko kurze całe i dwa żółtka,
- dwie łyżki przyprawy piernikowej,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 80 ml mleka krowiego,
- 50 g orzechów.
Masło i cukier trzeba umieścić w szerokim garnku, a następnie całość zagotować. Jednocześnie wszystko trzeba mieszać aż do momentu, w którym składniki dokładnie się połączą i stworzą gładką masę. Później mieszankę trzeba zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia.
Kolejny krok to dodanie do masy przesianej mąki, jednego całego jaja, dwóch żółtek oraz przyprawy do piernika. Potem trzeba wyrobić ciasto na gładką masę. W międzyczasie można w osobnym naczyniu wymieszać mleko z sodą oczyszczoną i przelać miksturę do pozostałych składników.
Czytaj także: Dietetyczne ciastka owsiane bez cukru i bez pieczenia
Ostatni etap to wsypanie do środka masy orzechów i wyrabianie ciasta drewnianą łyżką lub mikserem przez kolejne 10 minut. Następnie wyrobioną masę trzeba włożyć do szklanego albo kamiennego naczynia, przykryć je ścierką lub pokrywką i przechowywać w chłodnym miejscu przez około 2-3 tygodnie. Dopiero po tym czasie można ukończyć pieczenie piernika.
Zobacz też:
Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta
Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą
Polacy wlewają go na patelnię litrami. Nie wiedzą, że nie nadaje się do smażenia