To najlepszy dodatek do gęsiny. Smakuje, jak w najdroższej restauracji
Są dania, które bez odpowiednich dodatków tracą cały swój urok. Gęsina to właśnie taki klasyk, który wymaga towarzystwa czegoś wyjątkowego. Najlepszym wyborem będzie aromatyczny, delikatnie słodko-kwaśny i pięknie komponujący się z mięsem dodatek. Poznaj przepis na modrą kapustę do gęsiny.
Ten przepis jest prosty, a efekt zachwyca nawet najbardziej wymagających smakoszy. Modra kapusta do gęsiny to tradycyjny dodatek kuchni polskiej, który nigdy nie wychodzi z mody.
Do przygotowania kapusty o idealnym smaku i konsystencji, wystarczy kilka prostych produktów, które większość z nas ma w kuchni. Właśnie dzięki nim danie nabiera charakteru i wyjątkowego aromatu. Składniki na idealną modrą kapustę do gęsiny:
- 1 kg czerwonej kapusty,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 średnia cebula,
- 2 jabłka (najlepiej antonówki lub szare renety),
- 250 ml wody,
- 3 łyżki masła,
- sok z jednej cytryny.
Jeśli chcesz, możesz na końcu dodać kilka łyżek oleju rzepakowego — dzięki temu kapusta nabierze aksamitności i jeszcze głębszego smaku.
Sprawdź również: O niebo zdrowsza od owsianki. Seniorzy powinny jeść regularnie
Obierz cebulę, drobno ją posiekaj i podsmaż na maśle, aż się zeszkli. W międzyczasie usuń zewnętrzne liście z czerwonej kapusty, przekrój ją na pół i drobno poszatkuj. Głąb wyrzuć. Cebulę przełóż do rondla, dodaj kapustę, wlej wodę i sok z cytryny. Duś całość na średnim ogniu pod przykryciem przez około 25-30 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy kapusta zacznie mięknąć, dodaj obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka oraz przyprawy: sól, cukier i pieprz. Gotuj jeszcze kilka minut, aż składniki dobrze się połączą.
Taka modra kapusta to kwintesencja jesiennej kuchni i doskonały dodatek do pieczonej gęsi, która króluje w listopadzie na polskich stołach.
Zobacz też:
Nie lubisz białego maku? Zrób rogale z tym nadzieniem
Przynieś ze spaceru i zrób dżem. Jego smak cię zaskoczy
Tego nigdy nie rób z gęsiną. Będzie twarda jak podeszwa i niesmaczna