Reklama
Reklama

To jedne z najzdrowszych owoców. Mało kto wie, że można je jeść ze skórką

Persymona jest owocem, który wspomaga odchudzanie, a także jest sposobem na dostarczenie do organizmu przeciwutleniaczy. To także źródło witaminy C i wielu korzyści dla zdrowia serca. Owoc jest jednak znany pod znacznie bardziej popularną nazwą.

Kaki, bo tak określa się również owoce persymony, zalicza się do rodzaju Diospyros z rodziny Ebenaceae. Zgodnie z klasyfikacją botaniczną kaki zalicza się do jagód. Persymony mogą być zarówno cierpkie, jak i niecierpkie. Z oczywistych względów znacznie bardziej pożądaną odmianą jest ta druga.

Kaki z wyglądu przypominają pomarańczowe pomidory. Przywieziono je do Europy z Dalekiego Wschodu. Na początku uprawy prowadzono wyłącznie w Chinach, Korei Południowej i Japonii, ale później przeniesiono je także do Europy, konkretnie Włoch oraz Ameryki Południowej.

Jaki jest najlepszy sposób na konsumowanie owoca?

Kaki jest owocem, który zdobywa coraz większą popularność wśród mieszkańców Polski. Ma słodki smak, urozmaicony licznymi aromatami, w tym wyczuwalną kwaskowatością. Najintensywniejsze doznania dla podniebienia zapewniają te persymony, które mają wyraziście pomarańczową barwę skórki.

Warto też zwracać uwagę na to, żeby persymona miała cienką i lśniącą skórkę, a sam owoc miękką konsystencję. Ze względu na jej charakterystykę, nie trzeba mieć oporów, aby jeść kaki w całości, pozostawiając tylko szypułkę. Dzięki temu dostarczymy do organizmu jeszcze więcej zdrowych elementów.

Czytaj również: To stanie się z twoim ciałem, jeśli będziesz codziennie jeść awokado. Mało kto zna jego właściwości

Co znajduje się w jednym z najzdrowszych owoców na świecie?

Nie bez powodu kaki jest często określane jako jeden z najzdrowszych owoców na świecie. Przegryzając się przez skórkę persymony, doświadczamy nie tylko eksplozji smaku, ale także otwieramy drogę do naszego organizmu wielu zdrowym składnikom. 

W kaki znajdują się duże ilości witaminy C, A oraz beta-karotenu, likopenu, luteiny i zeaksantyny. Spożywając persymonę, dostarczymy także do organizmu kryptoksantyny i żelazo, potas, fosfor, wapń, mangan. Nie można też nie wspomnieć o tym, że kaki jest doskonałym źródłem błonnika. Dlatego będzie cennym elementem diety u osób z problemami dotyczącymi zaparć.

Kto nie powinien spożywać owoców kaki?

Niestety nie każdy może skorzystać z dobroci, które niesie ze sobą spożywanie owocu. W kaki znajdują się alergeny, występujące także w jabłkach, brzoskwiniach, truskawkach i marchwi. Objawami alergii na persymonę są m.in.: nudności, wysypka, katar, wymioty, a nawet biegunka.


Zobacz też:

Po tym pierniku nie przytyjesz. Smakuje bosko, a nie ma cukru ani glutenu

​Do przygotowania tych kluseczek potrzebujesz nożyczek. W chwilę znikną ze stołu

​Dwa składniki, które odmienią surówkę z marchewki. Zapomnisz o klasyce

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | zdrowe żywienie