Reklama
Reklama

To stanie się z twoim ciałem, jeśli będziesz codziennie jeść awokado. Mało kto zna jego właściwości

Awokado w ostatnich latach niebywale zyskało na popularności. Słusznie jest określane mianem „superfood” ze względu na swoje właściwości. Unikalny jest także smak awokado. Jednak co się stanie, jeśli ktoś codziennie będzie spożywać owoc?

Awokado, nazywane czasem ze względu na strukturę skórki i kolor "gruszką aligatora" jest znane z gładkiego miąższu i chropowatej, twardej skórki oraz nasiona w środku. Awokado to także główny składnik popularnych dań takich jak m.in. guacamole.

Owoc można dodawać do sałatek oraz innych potraw lub spożywać bezpośrednio, łyżeczką. Głównym producentem awokado jest Meksyk, a uprawa jest prowadzona głównie w krajach Ameryki Środkowej. Jakie są przewidywane skutki spożywania awokado codziennie?

Co się stanie, jeśli będziesz jadł codziennie awokado?

Spożywanie awokado codziennie będzie miało z reguły pozytywne konsekwencje dla zdrowia. Pomoże w zapobieganiu zaparciom i utrzymaniu zdrowego trawienia. Takich efektów można oczekiwać głównie ze względu na wysoką zawartość błonnika.

W awokado znajdują się przede wszystkim tłuszcze nienasycone. Oznacza to, że owoc będzie dobrym dodatkiem do diety o obniżonej zawartości węglowodanów, na przykład dla cukrzyków. Tłuszcz znajdujący się w awokado nie podnosi drastycznie cholesterolu. Warto też wspomnieć o tym, że owoc może być składnikiem diety wegańskiej i wegetariańskiej.

Czytaj również: Jest źródłem witamin i zdrowych kwasów tłuszczowych, a mimo to coraz więcej osób nie chce go jeść. Dlaczego?

Jakie wartości odżywcze ma awokado?

W średnim awokado będzie znajdować się około 240 kcal, a także 13 g węglowodanów, 3 g białka, 22 g tłuszczu, 10 g błonnika i 11 g miligramów sodu. Awokado jest również źródłem: 

  • witaminy C,
  • witaminy E,
  • witaminy K,
  • folianów,
  • potasu,
  • luteiny,
  • zeaksantyny.

Jakie zalety niesie ze sobą regularne spożywanie awokado?

Ze względu na obecność wielu pożytecznych składników, regularne spożywanie awokado niesie  korzyści dla zdrowia. Dotyczy to redukcji ryzyka zachorowania na choroby przewlekłe. 


Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie