Reklama
Reklama

To idealna pora na przygotowanie tego pasztetu. Jest zdrowy i nie zawiera mięsa

Sezon na grzyby w pełni. Wracając z pełnym koszykiem smacznych okazów, warto wykorzystać je na różne sposoby. Poza popularną zupą grzybową, czy sosami, możemy również przygotować z nich smaczny, zdrowy pasztet, który pokocha cała rodzina. Podpowiadamy, jak go przyrządzić i co do niego dodać, aby był pyszny i wyjątkowy.

Wybierając się na grzyby, warto później przygotować z nich pyszny pasztet. Jest to zdrowa i wegetariańska alternatywa, która zachwyca swoim smakiem. To pyszny dodatek do kanapek, a także dobra samodzielna przystawka czy przekąska, oczarowująca aromatem świeżych grzybów. Sprawdź, jak zrobić ten wyjątkowy pasztet, póki trwa sezon.

Co potrzebujemy do zrobienia pasztetu z grzybów? Wystarczy kilka prostych składników

Chcąc przygotować smaczny, zdrowy i wegetariański pasztet, będziemy potrzebowali przede wszystkim naszej bazy, czyli około 1 kg grzybów leśnych. Do tego przepisu najlepiej wykorzystać prawdziwki i kozaki.

Oprócz tego przyda nam się jeszcze kilka podstawowych produktów, które bez problemu znajdziemy w każdym sklepie. Oto pozostałe niezbędne składniki:

  • 1 duża marchewka,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 2 jajka,
  • 1 średnia cebula,
  • około 200 ml wody,
  • 2-3 łyżki bułki tartej,
  • 0,5-1 łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz.

Czytaj również: Żadna mąka czy śmietana. Makłowicz zagęszcza sosy tylko w ten sposób

Jak zrobić pyszny pasztet z grzybów? To prostsze niż myślisz

Przygotowanie samego pasztetu nie będzie trudne. Pierwszym krokiem jest obranie, dokładne oczyszczenie oraz przepłukanie grzybów. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy przez około 15 minut. Odcedzamy je i pozostawiamy do przestygnięcia.

W tym czasie obieramy marchewkę i kroimy ją w plasterki. Obieramy także cebulę i kroimy w piórka. Następnie na patelnię dajemy oliwę i smażymy na niej marchewkę oraz cebulę. Po chwili zmniejszamy ogień, wlewamy wodę i dusimy warzywa przez około 20 minut. Odstawiamy je, by ostygły.

Kolejnym krokiem jest przepuszczenie przez maszynkę do mielenia mięsa, wystudzonych grzybów oraz cebuli i marchewki. Do powstałej masy wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą. Całość wyrabiamy. W przypadku, gdy masa wydaje nam się zbyt wilgotna, możemy dodać więcej bułki tartej. Masę doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy ją na wyłożoną papierem do pieczenia keksówkę. Wygładzamy wierzch za pomocą łyżki i pieczemy pasztet w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.

Pod koniec tego czasu rozpuszczamy masło w rondelku i po 60 minutach pieczenia, smarujemy nim wierzch pasztetu, a następnie wkładamy go do piekarnika na kolejne 15 minut.  Po upieczeniu wyciągamy keksówkę i czekamy, aż pasztet ostygnie. Dopiero wtedy możemy wyjąć go z foremki.

Zobacz też:

Przejadły ci się cynamonki? Zrób o niebo lepsze bułki drożdżowe z obłędnym nadzieniem

Ta kapusta bije klasyczną na głowę. Zachwyca smakiem, więc robię od razu dwie porcje

To idealna zupa na jesień. Jest tak syta, że zastąpi dwa dania

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie | przepisy | przepisy wegetariańskie | grzyby