To idealna pora na przygotowanie tego pasztetu. Jest zdrowy i nie zawiera mięsa
Sezon na grzyby w pełni. Wracając z pełnym koszykiem smacznych okazów, warto wykorzystać je na różne sposoby. Poza popularną zupą grzybową, czy sosami, możemy również przygotować z nich smaczny, zdrowy pasztet, który pokocha cała rodzina. Podpowiadamy, jak go przyrządzić i co do niego dodać, aby był pyszny i wyjątkowy.
Wybierając się na grzyby, warto później przygotować z nich pyszny pasztet. Jest to zdrowa i wegetariańska alternatywa, która zachwyca swoim smakiem. To pyszny dodatek do kanapek, a także dobra samodzielna przystawka czy przekąska, oczarowująca aromatem świeżych grzybów. Sprawdź, jak zrobić ten wyjątkowy pasztet, póki trwa sezon.
Chcąc przygotować smaczny, zdrowy i wegetariański pasztet, będziemy potrzebowali przede wszystkim naszej bazy, czyli około 1 kg grzybów leśnych. Do tego przepisu najlepiej wykorzystać prawdziwki i kozaki.
Oprócz tego przyda nam się jeszcze kilka podstawowych produktów, które bez problemu znajdziemy w każdym sklepie. Oto pozostałe niezbędne składniki:
- 1 duża marchewka,
- 1 łyżka oliwy,
- 2 jajka,
- 1 średnia cebula,
- około 200 ml wody,
- 2-3 łyżki bułki tartej,
- 0,5-1 łyżka masła,
- sól,
- pieprz.
Czytaj również: Żadna mąka czy śmietana. Makłowicz zagęszcza sosy tylko w ten sposób
Przygotowanie samego pasztetu nie będzie trudne. Pierwszym krokiem jest obranie, dokładne oczyszczenie oraz przepłukanie grzybów. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy przez około 15 minut. Odcedzamy je i pozostawiamy do przestygnięcia.
W tym czasie obieramy marchewkę i kroimy ją w plasterki. Obieramy także cebulę i kroimy w piórka. Następnie na patelnię dajemy oliwę i smażymy na niej marchewkę oraz cebulę. Po chwili zmniejszamy ogień, wlewamy wodę i dusimy warzywa przez około 20 minut. Odstawiamy je, by ostygły.
Kolejnym krokiem jest przepuszczenie przez maszynkę do mielenia mięsa, wystudzonych grzybów oraz cebuli i marchewki. Do powstałej masy wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą. Całość wyrabiamy. W przypadku, gdy masa wydaje nam się zbyt wilgotna, możemy dodać więcej bułki tartej. Masę doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy ją na wyłożoną papierem do pieczenia keksówkę. Wygładzamy wierzch za pomocą łyżki i pieczemy pasztet w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.
Pod koniec tego czasu rozpuszczamy masło w rondelku i po 60 minutach pieczenia, smarujemy nim wierzch pasztetu, a następnie wkładamy go do piekarnika na kolejne 15 minut. Po upieczeniu wyciągamy keksówkę i czekamy, aż pasztet ostygnie. Dopiero wtedy możemy wyjąć go z foremki.
Zobacz też:
Już nie mrożę borówek. Teraz przechowuję je w ten sposób i są smaczne całą zimę
Te grzyby lepiej smakują w zupie, niż borowiki. Jednak nie łatwo je znaleźć
Dodajesz to do serka wiejskiego? Możesz sobie poważnie zaszkodzić