Wylewasz wodę po gotowaniu ziemniaków do zlewu? Nie masz pojęcia, jak sobie szkodzisz
Po ugotowaniu ziemniaków wiele osób popełnia błąd, jakim jest odlewanie wrzątku z garnka do zlewu. Mało kto jednak wie, że takie działanie może nieść za sobą nieprzyjemne konsekwencje. Warto więc mieć świadomość, dlaczego nie powinno się tak robić, a także jak prawidłowo odcedzać ziemniaki, aby nie uszkodzić zlewu. Dowiedz się więcej na ten temat.
Często do zlewu wrzucamy lub wlewamy różnego rodzaju rzeczy. Nierzadko są one szkodliwe nie tylko dla samego zlewu, ale i rur. Podobnie jest w przypadku odcedzania ziemniaków. Tłumaczymy, dlaczego nie powinno się tak robić, a także jak odlewać wrzątek w bezpieczny sposób, aby nie uszkodzić zlewu.
Wiele osób po ugotowaniu ziemniaków, odcedza je nad zlewem. Wbrew pozorom nie jest to dobrym pomysłem. Choć zlew kuchenny oraz rury po części są przystosowane do wysokich temperatur, często w praktyce okazuje się, że nie do końca tak jest.
Zdarza się, że wysoka temperatura powoduje odbarwienia, zwłaszcza gdy mowa o zlewach, które zostały zrobione z delikatnych i wrażliwych materiałów. W dodatku woda, która ma temperaturę powyżej 80 stopni Celsjusza może doprowadzić do odkształcenia oraz deformacji rur. W skrajnych przypadkach może skutkować to ich pęknięciem.
Wobec tego jak odcedzać ziemniaki, aby nie uszkodzić zlewu? Okazuje się, że istnieje prosty trik, który umożliwi nam wykonywanie tej czynności w bezpieczny sposób. Wystarczy na kilka sekund przed odcedzeniem ziemniaków, odkręcić zimną wodę w kranie i pozostawić ją odkręconą w trakcie wylewania wrzątku do zlewu. Dzięki temu łatwemu sposobowi temperatura wody spływającej do rur zdąży się obniżyć i nie uszkodzimy naszego zlewu.
Czytaj również: Masz problem z otwieraniem słoików? Za ten sposób będziesz dziękować
Warto jednak wiedzieć, czego jeszcze nie należy wrzucać lub wylewać do zlewu kuchennego, aby go nie uszkodzić. Okazuje się, że lista jest dość długa i wiele osób popełnia te błędy na co dzień. Wśród rzeczy, których nie należy wyrzucać do zlewu, są:
- Fusy z kawy - często wylewa się je do zlewu. Jest to jednak złym pomysłem, ponieważ osadzają się one i mogą doprowadzić do zatkania odpływu. Lepiej po prostu wyrzucać je do kosza lub wykorzystać jako peeling czy nawóz do roślin.
- Skorupki jajek - z racji tego, że są twarde, mogą z łatwością w połączeniu z innymi składnikami zatkać zlew. Dodatkowo potrafią go porysować, tak samo jak rury. Wobec tego uważajmy, aby podczas obierania jajek nie pozostawiać skorupek w zlewie.
- Mąka - zmywając naczynia, unikajmy umieszczania resztek mąki w zlewie. Wraz z wodą może ona stworzyć gęstą oraz kleistą masę, więc lepiej jej nie spłukiwać podczas mycia naczyń. Zamiast tego wyrzućmy ją do kosza i dopiero weźmy się za zmywanie.
- Tłuszcz - to jeden z najczęstszych powodów zatkania zlewu. Wszelkiego rodzaju oleje oraz oliwy należy zlać do słoika lub wytrzeć papierowym ręcznikiem i wyrzucić. W przeciwnym razie oblepi on rury i doprowadzi do zatoru.
Wobec tego warto zwracać uwagę na to, co wrzucamy i wlewamy do naszego zlewu, aby go nie uszkodzić. Dzięki przestrzeganiu tych prostych zasad sprawimy, że nie tylko będzie lepiej się prezentował, ale i dłużej nam służył.
Zobacz też:
Tak szybko wyczyścisz pralkę. Wystarczy pasta do zębów i połówka tego owocu
Jeździsz na rowerze? Tyle musisz przejechać, by schudnąć kilogram
Mało kto wie, że te grzyby są jadalne. A można je jeść nawet na surowo