Reklama
Reklama

​To danie zrobisz w kwadrans i każdy będzie chciał dokładkę. Najlepszy przepis na szybki obiad

W codziennym biegu i natłoku obowiązków krótki czas przygotowywania posiłków jest wręcz wybawieniem. Jeśli dodatkowo możemy przygotować obiad ze składników, które praktycznie zawsze mamy w lodówce, to wydaje się idealne rozwiązanie. Poznaj przepis na niezwykle pyszne i szybkie danie, które przygotujesz w 15 minut.

Cebula, marchew i ryż to produkty spożywcze, które znajdziemy w większości kuchni. Dodatkowo są to artykuły stosunkowo tanie, więc przygotowany z nich obiad będzie nie tylko tani, ale także zakup składników nie będzie obciążał budżetu domowego.

Pyszny obiad w 15 minut — jakie składniki potrzebujesz?

Do przygotowania obiadu jak z restauracji w kwadrans potrzebne będą następujące składniki:

  • 1,5 szklanki ryżu (ok. 300 g)
  • 1 średnia cukinia
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 2 garści szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 cm imbiru
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

Do tego szybkiego dania obiadowego można dodać także swoje ulubione przyprawy takie jak bazylia, słodka czerwona papryka czy tymianek. Zamiast zwykłego czarnego pieprzu możemy wykorzystać czerwony lub zielony, bądź mieszankę.

Jak przygotować obiad jak z restauracji w 15 minut?

W niedużym garnku gotujemy około 600 mililitrów wody. Cukinię oraz marchew myjemy, obieramy i kroimy w małą kostkę. Podobnie postępujemy z cebulą (kroimy w kostkę), czosnkiem (siekamy) oraz imbirem (kroimy w kostkę lub siekamy). Rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią oliwę, a następnie wrzucamy cebulę do zeszklenia.

Zagotowaną wodę solimy i dodajemy przepłukany na sitku ryż. Gotujemy 15 minut. Do cebuli wrzucamy czosnek i smażymy przez około minutę, cały czas mieszając. Dorzucamy marchew oraz cukinię, smażymy do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa są już miękkie, dodajemy szpinak i imbir, całość dokładnie mieszamy, a także doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Po ugotowaniu ryż odcedzamy i łączymy z usmażonymi warzywami. Natkę pietruszki dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie osuszamy. Liście kroimy wraz z ogonkami, dzięki temu uzyskamy mocniejszy smak oraz aromat. Po wyłożeniu na talerze danie posypujemy pokrojoną natką pietruszki według uznania.

Podkręć smak i wartości odżywcze

Ten obiad w 15 minut z ryżem i warzywami jest niezwykle pyszny, jednak dla niektórych może być za mało sycący. W takiej sytuacji najlepiej dodać składnik, który zapewni pożywne źródło białka. Dla mięsożerców świetnym wyborem będzie kurczak. Wystarczy podsmażyć go przez 5 minut po zeszkleniu cebuli, a następnie kontynuować przepis.

Dla wegetarian i wegan, a także dla osób, które nie chcą przedłużać gotowania, idealnie sprawdzą się strączki — ciecierzyca, fasola czy zielony groszek. Wystarczy dodać zawartość puszki na patelnię i chwilę podsmażyć, by uzyskać odpowiednią temperaturę. Równie dobrze w wersji bezmięsnej sprawdzi się pokrojone w mniejsze kawałki tofu.

Zobacz też:

​Seniorzy powinni jeść go kilka razy w tygodniu. Niestety, wciąż jest mało popularny

Te naleśniki biszkoptowe, to smak mojego dzieciństwa. Wychodzą jak u babci

Moja babcia często robiła pierogi z tym farszem. Są lepsze niż ruskie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: szybkie dania