To danie robi furorę podczas Sylwestra. Jeden kęs i wszyscy proszą o przepis
Zastanawiając się, co przygotować na przyjęcie sylwestrowe, warto postawić na sprawdzone połączenia smaków i przyrządzić danie, które zachwyca prostotą, a jednocześnie intensywnym, wyrazistym smakiem. Nie wymaga skomplikowanych technik ani trudno dostępnych składników. Sprawdź, co podać podczas tej wyjątkowej nocy.
W Sylwestra chcemy serwować dania, które nie tylko są sycące i rozgrzewające, ale i przede wszystkim zachwycają smakiem. Ta prosta potrawa łączy w sobie wszystkie te cechy i sprawi, że każdy będzie najedzony i zadowolony. Podpowiadamy, co przyrządzić na Sylwestra.
Szukając pomysłów na idealne danie na ciepło na Sylwestra, warto sięgnąć po szybki i sprawdzony przepis, który smakuje każdemu. Jest to prosta kombinacja składników, która daje zachwycający efekt.
Mowa o ziemniaczanej zapiekance w stylu carbonary. To smaczna potrawa, którą szybko przygotujemy bez skomplikowanej receptury. Połączenie ziemniaków, boczku, sosu i cebuli sprawi, że smak będzie wyrazisty, a całość będzie łatwa do podania.
Możemy także modyfikować przepis według własnego uznania, dodając wybrane warzywa czy przyprawy. To świetna uniwersalna receptura, którą każdy pokocha już od pierwszego kęsa. Do zrobienia zapiekanki będziemy potrzebowali następujących składników:
- 1 kg ziemniaków,
- 100 g startego parmezanu,
- 200-300 g śmietany 30 proc.,
- 1 jajko,
- 100 g cebuli,
- 150 g boczku wędzonego,
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki posiekanej pietruszki,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu.
Czytaj również: Co roku na święta robię rybę z przepisu Makłowicza. Goście proszą o dokładkę
Przygotowanie naszej pysznej zapiekanki na Sylwestra, zaczynamy od ugotowania ziemniaków w mundurkach. Następnie odstawiamy je do ostygnięcia, obieramy i kroimy w plastry. W miseczce mieszamy parmezan, śmietankę i jajko.
Kolejnym krokiem jest rozpuszczenie masła na żeliwnej patelni i podsmażenie pokrojonego w kostkę boczku, aż stanie się rumiany. Dokładamy do tego posiekaną cebulę i smażymy, aż wszystko zmięknie. Patelnię zdejmujemy z ognia, a następnie dodajemy przygotowany wcześniej sos z jajka, śmietanki i parmezanu, dokładnie mieszając całość.
W żaroodpornym naczyniu układamy warstwy z ziemniaków, przekładanych sosem. Górę posypujemy dodatkową porcją parmezanu, zależną od naszych preferencji. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 20-25 minut.
Zobacz też:
Te ciasta możesz zamrozić. Nie stracą smaku, ani konsystencji
Prawie nikt nie pamięta o tych kuleczkach. Wspierają trawienie i niwelują wzdęcia
Zima daje się we znaki? Te napoje rozgrzeją cię lepiej, niż zwykła herbata