Reklama
Reklama

Sekretny składnik uszek siostry Anastazji. Wszyscy proszą o dokładkę

Na świątecznym stole nie może zabraknąć barszczu z uszkami. Chcąc jednak, by danie to doskonale smakowało, musimy wiedzieć, jak przyrządzić idealny farsz, który nie tylko będzie aromatyczny, ale i gładki oraz kremowy. Z pomocą przychodzi receptura siostry Anastazji. Okazuje się, że wystarczy dodać jeden, dość niespodziewany składnik.

Podczas świąt uszka odgrywają wyjątkową rolę, tworząc z barszczem duet, bez którego trudno wyobrazić sobie ten magiczny czas. Jednak, aby zachwycały nie tylko wyglądem, lecz przede wszystkim smakiem, warto sięgnąć po sprawdzony sposób, który wydobywa z farszu to, co najlepsze. Siostra Anastazja zdradza recepturę, której sekret tkwi w jednym, zaskakującym dodatku.

Co dodać do uszek, aby smakowały perfekcyjnie? Wystarczy nietypowy składnik

Dobrze przyrządzane uszka to niezwykle smaczny dodatek do barszczu. Zazwyczaj wypełnione są one farszem z suszonych grzybów i podsmażaną cebulą. Okazuje się, jednak, ze warto dodać do nich coś jeszcze, aby były smaczniejsze. Sposób ten polecany jest przez siostrę Anastazję.

Kluczowe jest dorzucenie do farszu nietypowego dość składnika, jakim jest biała fasola. Ma ona za zadanie łączyć smak pozostałych produktów, a dodatkowo nadawać masie struktury. Co więcej, biała fasola potrafi sprawić, że farsz nie będzie suchy, dzięki czemu nie będzie się rozpadał w trakcie lepienia.

Nie musimy się także martwić, że wpłynie ona na smak uszek, ponieważ nie tylko nie zabiera aromatu farszu, ale i podbija ich grzybowy smak. Można uznać ją więc za naturalny zagęstnik, który równocześnie nadaje farszowi aromatu i łagodzi pikantność oraz sprawia, że masa ma bardziej kremową strukturę.  

Czytaj również: Jajka smaż tylko na tym tłuszczu. Jest zdrowszy i mniej kaloryczny

Jak zrobić idealny farsz do uszek? Zrób go według receptury siostry Anastazji

Przyrządzenie tego smacznego farszu o wyjątkowej konsystencji nie jest skomplikowane. Według przepisu siostry Anastazji, do zrobienia go, będziemy potrzebowali następujących składników:

  • 150 g białej fasoli,
  • 1 cebula,
  • 5-6 suszonych grzybów,
  • łyżka bułki tartej,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz.

Pierwszym krokiem do przyrządzenia farszu jest namoczenie w osobnych naczyniach fasoli oraz suszonych grzybów. Pozostawiamy je tak na co najmniej 8 godzin. Dzięki temu grzyby będą miękkie i aromatyczne, a fasola szybciej się ugotuje.

Po odcedzeniu składników gotujemy fasolę do miękkości, a następnie w tej samej wodzie gotujemy grzyby, aż zmiękną. Następnie siekamy drobno cebulę i podsmażamy na oleju tak, by nie była przypieczona, a jedynie miękka.

Kolejnym krokiem jest zblendowanie fasoli oraz grzybów, aby uzyskać gładką, ale nie płynną masę. Dodajemy do tego bułkę tartą oraz podsmażoną cebulę i całość doprawiamy. Wszystko dokładnie mieszamy i po lekkim ostudzeniu używamy do nadziewania uszek.

Zobacz też:

Masz dość piernika? W tym roku postaw na świąteczny deser prosto z Włoch

Taką sałatkę śledziową robi moja teściowa. Lepszej nie jadłam

Ta mąka jest najlepsza do pierogów. Wychodzą idealne

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | obiady domowe | święta