Reklama
Reklama

​Ten zielony budyń to skarbnica zdrowia. Zrobisz go bez trudu

Budyń jest jednym z ulubionych dań nie tylko dzieci, ale również dorosłych. Najłatwiejsza wersja to oczywiście ta z paczki, jednak możemy go przygotować w o wiele zdrowszy sposób. Poznaj przepis na pyszny zielony budyń na bazie superfoods, który jest skarbnicą zdrowych składników odżywczych oraz mikroelementów.

Zielony budyń na bazie superfoods — składniki i sposób przygotowania

Do ugotowania zdrowego zielonego budyniu potrzebnych będzie jedynie 6 składników. Przygotuj:

  • ½ szkl. nasion szałwii hiszpańskiej (chia),
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 2 łyżeczki matchy,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 2 łyżki śmietanki kokosowej,
  • 2 szklanki mleka roślinnego (np. z nerkowców lub z migdałów).

Sam sposób przygotowania nie jest zbyt skomplikowany, jednak należy go przeprowadzić odpowiednio wcześniej. Mleko roślinne wlewamy do pojemnika blendera lub do słoika i dodajemy herbatę matcha. Całość blendujemy lub energicznie mieszamy w słoiku do dokładnego połączenia się składników. Do tak przygotowanego napoju dodajemy nasiona szałwii hiszpańskiej, ekstrakt waniliowy, syrop klonowy oraz śmietankę kokosową. Całość ponownie zblendujemy, przekładamy do mniejszych miseczek i odstawiamy na noc do lodówki. Podajemy ze świeżymi owocami np. malinami.

Sprawdź również: Nowa figura Joanny Kurowskiej zachwyca. By schudnąć, wykluczyła z diety 4 produkty

Właściwości matchy oraz nasion chia

Matcha to specjalna odmiana japońskiej zielonej herbaty, która z roku na rok zyskuje coraz większą popularność. Jej spożycie pozwala wzmocnić koncentrację, poprawić metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienia krwi. Matcha jest również świetnym środkiem detoksykacyjnym oraz źródłem antyoksydantów.

Z kolei chia to tak naprawdę nasiona pochodzącej z Ameryki Środkowej szałwii hiszpańskiej. Regularne spożywanie nasion chia wspomaga utratę wagi, obniża poziom cholesterolu, reguluje poziom cukru we krwi, a także wspiera pracę układu trawiennego. Szałwia hiszpańska jest również źródłem błonnika, białka, kwasów omega-3, wapnia, magnezu oraz żelaza.

Zobacz też:

Ryż po ugotowaniu za bardzo się klei? Winny jest popularny błąd

To polskie ciasto uznano za najsmaczniejsze na świecie. Co niedzielę gości w wielu domach

Przez ten błąd ogórki kiszone wychodzą gorzkie i brzydko pachną. Wystrzegaj się go

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zdrowe żywienie