Reklama
Reklama

​Ten sernik na zimno z truskawkami wygląda obłędnie. Smakuje jeszcze lepiej

Sezon na truskawki niestety nie trwa zbyt długo. Dlatego właśnie powinniśmy go wykorzystać najbardziej, jak się da. Jednym ze sposobów bez wątpienia jest przygotowanie sernika na zimno. Jednak nie chodzi o zwykłe ciasto z galaretką. Ten sposób zaskoczy wszystkich — zarówno wizualnie, jak i smakowo. Poznaj przepis na sernik na zimno z truskawkami.

Sernik na zimno z truskawkami — składniki

Do przygotowania sernika na zimno z truskawkami i czekoladą będziesz potrzebować:

  • 100 g masła,
  • 150 g mlecznej czekolady,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki gorącej wody,
  • 200 g truskawek,
  • 250 g herbatników maślanych,
  • 300 ml śmietanki 30 proc.,
  • 500 g twarogu sernikowego z wiaderka.

W tym przepisie możesz także wykorzystać kilka zamienników. Zamiast masła użyj olej kokosowy, mleczną czekoladę zastąp białą lub gorzką, natomiast zamiast truskawek (gdy minie na nie sezon), możesz wykorzystać borówki, brzoskwinie czy maliny.

Sprawdź również: Zanim skończy się sezon, zrób to ciasto. Rabarbar z bezą smakuje obłędnie

Jak przygotować sernik na zimno z truskawkami?

Masło roztop w rondelku. Herbatniki przełóż do blendera i zmiksuj. Wlej masło do herbatników, połącz, przełóż na blachę o wymiarach 20 × 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do lodówki. Truskawki umyj i zostaw na sitku do wysuszenia.

W gorącej wodzie rozpuść żelatynę i odstaw do napęcznienia oraz wystudzenia. Do odtłuszczonej i suchej metalowej miski wlej 250 ml śmietanki 30 proc., następnie ubij ją na sztywno z cukrem pudrem. W osobnej misce zmiksuj twaróg sernikowy i połącz go ze śmietanką. Dodaj żelatynę, całość zmiksuj, by równomiernie się rozprowadziła, następnie do masy wrzuć połowę pokrojonych truskawek, wymieszaj i przelej na spód.

W rondelku rozpuść posiekaną czekoladę i pozostałe 50 ml śmietanki 30 proc. Po przestygnięciu wylej czekoladę na wierzch ciasta, wysyp pozostałe pokrojone truskawki i wstaw do lodówki. Po minimum 4 godzinach sernik na zimno z truskawkami będzie gotowy do jedzenia, ale jeśli masz możliwość — to włóż go do lodówki na całą noc. Smacznego!

Zobacz też:

To najlepszy moment na przetwory z truskawek. Moja mama do dżemu dodaje tajemniczy składnik

​Oto najzdrowszy owoc świata. W Polsce znany i ogólnodostępny, ale jemy go rzadko

Babcia gotuje fasolkę szparagową tylko w ten sposób. Świetnie chrupie i ma piękny kolor

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta bez pieczenia | przepisy