Reklama
Reklama

​Ten mięciutki chleb proteinowy zrobisz z 2 składników. Nie potrzebujesz mąki ani drożdży

Przez wiele lat produkty białkowe miały łatkę przeznaczonych dla osób ćwiczących na siłowni. Na szczęście to się zmienia i ludzie doceniają dobroczynne właściwości spożywania odpowiedniej ilości protein w diecie. Właśnie dla takich osób mamy świetną propozycję. Poznaj przepis na chleb proteinowy, który przygotujesz jedynie z 2 składników.

Chleb proteinowy — składniki i sposób przygotowania

Klasyczne pieczywo pszenne coraz częściej jest eliminowane z codziennej diety. Dla jednych powodem jest nietolerancja glutenu, inni szukają mniej kalorycznych zamienników z wyższą zawartością białka, a pozostali po prostu chcą spróbować czegoś nowego. Właśnie dla tych wszystkich osób jest ten przepis na chleb proteinowy. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie dwóch składników:

  • 100 g mielonego siemienia lnianego,
  • 7 białek jaj (ok. 250 g),
  • szczypta soli (opcjonalnie).

Przygotowanie tego jest naprawdę proste. Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza z włączonym termoobiegiem. Keksówkę o długości 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do odtłuszczonej i suchej miski wlej białka i ubij je na sztywną pianę. Do sztywnej piany dodaj mielone siemię lniane, całość wymieszaj delikatnie łyżką (dodaj sól, jeśli chcesz) i przełóż do formy. Lekko wyrównaj masę i upuść keksówkę na blat lub podłogę z wysokości 30-50 cm. To sprawi, że pęcherzyki powietrza się uniosą, a chleb proteinowy równo urośnie. Foremkę wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 35 minut. Gotowe!

Sprawdź również: To pieczywo tuczy najbardziej. Jeśli jesteś na diecie, lepiej go unikaj

Wartości odżywcze i właściwości odżywcze chleba proteinowego z 2 składników

Cały chleb proteinowy ma jedynie 617 kalorii. W tym aż 45 g białka, 31 g tłuszczy oraz jedynie 19 g węglowodanów. Dodatkowo znajdziemy w nim sporo błonnika, kwasu foliowego, fosforu, magnezu, potasu i wapnia. Warto także zwrócić uwagę na właściwości, jakie niesie za sobą spożywanie siemienia lnianego. Ten polski superfood zmniejsza istniejące stany zapalne w organizmie, reguluje perystaltykę jelit, zmniejsza dolegliwości skórne, a także reguluje stężenie glukozy i insuliny we krwi. Czy przerzucisz się na chleb proteinowy zamiast klasycznego pieczywa?

Zobacz też:

Znudziła ci się jajecznica? Przygotuj banalnie proste jajka z airfryera

Tanie i proste kotlety bez mięsa. Gotowe w kilka minut, a sycą na wiele godzin

To najpopularniejszy deser PRL-u. Kosztuje grosze, a dziś nikt o nim nie pamięta

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zdrowe żywienie