Reklama
Reklama

​Ten mięciutki chleb proteinowy zrobisz z 2 składników. Nie potrzebujesz mąki ani drożdży

Przez wiele lat produkty białkowe miały łatkę przeznaczonych dla osób ćwiczących na siłowni. Na szczęście to się zmienia i ludzie doceniają dobroczynne właściwości spożywania odpowiedniej ilości protein w diecie. Właśnie dla takich osób mamy świetną propozycję. Poznaj przepis na chleb proteinowy, który przygotujesz jedynie z 2 składników.

Chleb proteinowy — składniki i sposób przygotowania

Klasyczne pieczywo pszenne coraz częściej jest eliminowane z codziennej diety. Dla jednych powodem jest nietolerancja glutenu, inni szukają mniej kalorycznych zamienników z wyższą zawartością białka, a pozostali po prostu chcą spróbować czegoś nowego. Właśnie dla tych wszystkich osób jest ten przepis na chleb proteinowy. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie dwóch składników:

  • 100 g mielonego siemienia lnianego,
  • 7 białek jaj (ok. 250 g),
  • szczypta soli (opcjonalnie).

Przygotowanie tego jest naprawdę proste. Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza z włączonym termoobiegiem. Keksówkę o długości 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do odtłuszczonej i suchej miski wlej białka i ubij je na sztywną pianę. Do sztywnej piany dodaj mielone siemię lniane, całość wymieszaj delikatnie łyżką (dodaj sól, jeśli chcesz) i przełóż do formy. Lekko wyrównaj masę i upuść keksówkę na blat lub podłogę z wysokości 30-50 cm. To sprawi, że pęcherzyki powietrza się uniosą, a chleb proteinowy równo urośnie. Foremkę wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 35 minut. Gotowe!

Sprawdź również: To pieczywo tuczy najbardziej. Jeśli jesteś na diecie, lepiej go unikaj

Wartości odżywcze i właściwości odżywcze chleba proteinowego z 2 składników

Cały chleb proteinowy ma jedynie 617 kalorii. W tym aż 45 g białka, 31 g tłuszczy oraz jedynie 19 g węglowodanów. Dodatkowo znajdziemy w nim sporo błonnika, kwasu foliowego, fosforu, magnezu, potasu i wapnia. Warto także zwrócić uwagę na właściwości, jakie niesie za sobą spożywanie siemienia lnianego. Ten polski superfood zmniejsza istniejące stany zapalne w organizmie, reguluje perystaltykę jelit, zmniejsza dolegliwości skórne, a także reguluje stężenie glukozy i insuliny we krwi. Czy przerzucisz się na chleb proteinowy zamiast klasycznego pieczywa?

Zobacz też:

To warzywo działa na skórę, jak botoks. Niestety Polacy za nim nie przepadają

Zwykła kawa się do niej nie umywa. Napój przodków działa jak miotełka na jelita

Takich pierogów jeszcze nie jadłeś. Ten farsz zaskakuje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zdrowe żywienie