Ten mało popularny owoc ma niezwykłą moc. Chroni przed nowotworem
Oprócz podstawowych owoców warto również sięgnąć czasem po te mniej znane, takie jak mini kiwi. Okazuje się, że nie tylko mogą one dostarczyć nam nowych doznań smakowych, ale i świetnie wpłyną na nasze zdrowie i cały organizm, zapobiegając nawet nowotworom. Sprawdź, dlaczego warto jeść mini kiwi i czy można uprawiać je w swoim ogrodzie.
Warzywa i owoce dostarczają nam wielu witamin, a niektóre z nich potrafią nawet chronić przed rakiem. Jednym z takich owoców jest mini kiwi, które dopiero powoli zyskuje sławę w naszym kraju. Podpowiadamy, dlaczego warto po nie sięgnąć.
Mini kiwi ma charakterystyczny wygląd. Według wielu osób przypomina niedojrzałą pigwę. Tym, co na pewno różni ten owoc od klasycznej odmiany to fakt, że jest on pozbawiony włosków na skórce. W tym przypadku jest ona całkowicie gładka i cienka, dlatego mini kiwi po umyciu, może być od razu zjedzone i nie musimy go obierać.
Polskie kiwi, jak bywa określana ta roślina, to aktinidia ostrolistna (łac. Actinidia arguta). Rodzimym otoczeniem dla tego owocu są Chiny, ale małe wymagania co do uprawy sprawiły, że rozpoczęto jego uprawę także w Europie i właśnie w Polsce. Mini kiwi zyskało swoją wciąż rosnącą popularność nie tylko dzięki swojemu smakowi, ale i także dzięki cennym właściwościom, jakie za sobą niesie.
Naukowcy z Indii przeprowadzili badania, dotyczące tego, jak spożywanie mini kiwi wpływa na nasze zdrowie. Udało się im ustalić, że owoc ma między innymi silne przeciwzapalne oraz przeciwutleniające działanie. Co więcej, jest on niskokaloryczny, więc jest świetnym uzupełnieniem diety dla osób, które się odchudzają.
Oprócz tego potwierdzono, że mini kiwi jest źródłem witaminy C, B8, karotenoidów oraz błonnika pokarmowego. Dodatkowo owoc zawiera aż 20 składników odżywczych, co sprawiło, że kwalifikuje się on jako tzw. super food.
Udowodniono również, że wysoka zawartość fenoli powoduje, że ten mały owoc posiada zdolność zwalczania wolnych rodników. Oznacza to więc, że może on zapobiegać występowaniu różnego rodzaju nowotworów. Fenoli w mini kiwi jest trzy razy więcej niż w klasycznej odmianie tego owocu, więc jego spożywanie odgrywa dużą rolę w profilaktyce przeciwnowotworowej.
Czytaj również: To najzdrowszy olej na świecie, który rewelacyjnie wpłynie na całe ciało. Musisz mieć go w swojej kuchni
Najwięcej korzyści nasz organizm otrzyma, gdy będziemy spożywać mini kiwi na surowo wraz ze skórką, która obfituje w cenne dla zdrowia związki.
Oprócz tego mini kiwi świetnie sprawdzi się jako samodzielna zdrowa przekąska lub dodatek do muesli czy sałatek. Niektórzy decydują się również na zrobienie z tego owocu nalewki lub dżemu.
Z racji na niskie wymagania rośliny, mini kiwi możemy uprawiać w swoim ogródku lub na działce. Jednak musimy wziąć pod uwagę kilka kwestii, dzięki którym aktinidia ostrolistna wyda smaczne owoce.
Przede wszystkim warto wiedzieć, że roślina ta jest niezwykle odporna na mrozy, dlatego w naszym klimacie świetnie się rozwija. Jednak jej wegetacja zaczyna się bardzo wcześnie, bo już w kwietniu, gdy jeszcze zdarzają się wiosenne przymrozki, zagrażające owocom. Wobec tego wiosną musimy odpowiednio zadbać o tę roślinę i zapewnić jej komfort termiczny.
Zatroszczmy się także o umieszczenie rośliny w żyznej ziemi i na słonecznym stanowisku. Musimy również pamiętać, że na owoce będziemy musieli nieco poczekać, ponieważ przez 3-4 lata krzew mini kiwi nie wyda owoców, ale po tym okresie, co roku będziemy mogli cieszyć się zbiorami tego pysznego i cennego owocu.
Zobacz też:
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki
W PRL-u nie mogło zabraknąć na stole tego ciasta. Jest pyszne i banalnie proste do zrobienia