Po tej domowej "nutelli" nie przytyjesz. Krem rozpływa się w ustach!
Dietetycy nie zalecają spożywać kremów do kanapek na diecie odchudzającej. Większość takich przekąsek obfituje bowiem w duże ilości cukru, niezdrowy olej palmowy czy emulgatory. Na pewno nie są one najzdrowsze, ale za to bardzo smaczne. Dlatego, jeśli tylko masz ochotę, spróbuj samodzielnie zrobić zdrową wersję tego przysmaku. Oto szybki i prosty przepis na domową "nutellę".
Słodkie kremy czekoladowe nie cieszą się dobrą opinią wśród dietetyków, jednak po tę smaczną domową "nutellę" możesz sięgać nawet na diecie odchudzającej.
W przeciwieństwie do popularnych sklepowych past nie zawiera ona stabilizatorów, sztucznych konserwantów, oleju palmowego czy cukru. Jest znacznie zdrowsza i mniej kaloryczna od tradycyjnych produktów do smarowania kanapek, ale wciąż pozostaje słodka i rozpływa się w ustach. Jeśli chcesz, sięgaj po nią nawet wtedy, gdy twoim celem jest zrzucenie kilku zbędnych kilogramów.
Wszystkie składniki domowej "nutelli" są zdrowsze od tych dodawanych do sklepowych kremów, ale jest ona bardziej syta i ma więcej wartości odżywczych przede wszystkim za sprawą... awokado. Ten popularny owoc bez problemu znajdziesz teraz w każdym sklepie spożywczym i powinieneś spożywać go regularnie z uwagi na zawartość składników odżywczych.
Awokado jest dość mocno kaloryczne, ale zawiera cenny kwas linolowy czy potas. Ekspresowo zapewnia uczucie sytości i pozwala pozbyć się głodu na dłuższy czas. Poza jedną sztuką awokado, do zrobienia domowej "nutelli" dla jednej osoby będą ci potrzebne również:
- olej kokosowy - 1 mała łyżeczka
- miód - 2 duże łyżki
- kakao - 2 duże łyżki
- szczypta soli
- orzechy - kilka sztuk, jeśli tylko masz ochotę i nie jesteś na nie uczulony.
Sprawdź: Ewa Wachowicz lubi jadać je na obiad. Zrobisz w 15 min, a mąż będzie błagać o dokładkę
Po sieci krążą różne wersje przepisu na domowy czekoladowy krem typu "nutella". W najzdrowszej możliwej wersji opiera się on jednak na wykorzystaniu dojrzałego awokado, które musisz po prostu obrać, wyciągnąć pestkę, a następnie przełożyć do blendera.
W misie urządzenia umieść także pozostałe składniki: kakao, miód, olej kokosowy i szczyptę soli, aby zmniejszyć gorycz owocu. Jeżeli chcesz, dodaj również orzechy i zmiksuj na gładką masę tak, aby nie było dużych grudek. Takim kremem bez obaw możesz smarować kanapki, stosować jako dodatek do naleśników, nadziewanych ciast czy słodkich muffinek.
Czytaj również: Pij każdego dnia, a zapomnisz o boczkach i zaparciach. Kilogramy polecą w dół
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki