Ten chleb upieczesz bez grama mąki. Cała rodzina będzie się nim zajadać
Domowy bochenek chleba to przysmak, który pokocha cała rodzina. Poznaj przepis, do którego nie potrzebujesz trudno dostępnych składników, ani specjalnego sprzętu. Do tego chleba nie będziesz potrzebował nawet mąki. To zdrowy wypiek, który jest źródłem białka i wartości odżywczych. Sprawdź, jak go przygotować, aby wzbogacić swoją dietę i zadbać o zdrowie.
Gluten w ostatnich latach stał się kontrowersyjnym składnikiem, unikanym przez wiele osób ze względów zdrowotnych. Wbrew powszechnemu przekonaniu, rezygnacja z produktów pszennych, nie oznacza rezygnacji z chleba. Poznaj przepis na bochenek, który jest zdrowym odpowiednikiem dla tego klasycznego wypieku. Jest pełen białka i cennych składników odżywczych. Wystarczy, że zagnieciesz składniki i włożysz je do piekarnika. Nie będziesz musiał czekać, aż chleb wyrośnie.
- 3 jajka,
- 500 g twarogu w kostce,
- 100 g pestek słonecznika,
- 200 g siemienia lnianego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki czarnuszki,
- sól.
Zobacz także: Odchudzający koktajl owocowy. Doda energii z rana i w mig spali boczki
Do dużej miski włóż twaróg. Rozdrobnij go za pomocą widelca. Następnie wbij do miski jajka i połącz składniki. Dodaj sól oraz proszek do pieczenia i dokładnie połącz ze sobą składniki. W osobnej misce odmierz odpowiednią ilość nasion słonecznika, siemienia lnianego i czarnuszki. Wsyp je do miski z twarogiem i zagnieć ciasto na chleb.
Kiedy uda nam się uzyskać spójną masę, możemy przełożyć ją do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C w trybie góra-dół. Pieczemy przez 55-60 minut.
Jeśli chcesz mieć pewność, że wypiek będzie bezglutenowy, zwróć uwagę na to, czy użyte przez ciebie nasiona nie są nim zanieczyszczone.
Zobacz też:
Po tym pierniku nie przytyjesz. Smakuje bosko, a nie ma cukru ani glutenu
Do przygotowania tych kluseczek potrzebujesz nożyczek. W chwilę znikną ze stołu
Dwa składniki, które odmienią surówkę z marchewki. Zapomnisz o klasyce