Reklama
Reklama

Ten chleb upieczesz bez grama mąki. Cała rodzina będzie się nim zajadać

Domowy bochenek chleba to przysmak, który pokocha cała rodzina. Poznaj przepis, do którego nie potrzebujesz trudno dostępnych składników, ani specjalnego sprzętu. Do tego chleba nie będziesz potrzebował nawet mąki. To zdrowy wypiek, który jest źródłem białka i wartości odżywczych. Sprawdź, jak go przygotować, aby wzbogacić swoją dietę i zadbać o zdrowie.

Gluten w ostatnich latach stał się kontrowersyjnym składnikiem, unikanym przez wiele osób ze względów zdrowotnych. Wbrew powszechnemu przekonaniu, rezygnacja z produktów pszennych, nie oznacza rezygnacji z chleba. Poznaj przepis na bochenek, który jest zdrowym odpowiednikiem dla tego klasycznego wypieku. Jest pełen białka i cennych składników odżywczych. Wystarczy, że zagnieciesz składniki i włożysz je do piekarnika. Nie będziesz musiał czekać, aż chleb wyrośnie.

Chleb bez grama mąki. Składniki:

  • 3 jajka,
  • 500 g twarogu w kostce,
  • 100 g pestek słonecznika,
  • 200 g siemienia lnianego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki czarnuszki,
  • sól.

Zobacz także: Odchudzający koktajl owocowy. Doda energii z rana i w mig spali boczki

Jak przygotować chleb bez mąki? Nie czekaj aż wyrośnie

Do dużej miski włóż twaróg. Rozdrobnij go za pomocą widelca. Następnie wbij do miski jajka i połącz składniki. Dodaj sól oraz proszek do pieczenia i dokładnie połącz ze sobą składniki. W osobnej misce odmierz odpowiednią ilość nasion słonecznika, siemienia lnianego i czarnuszki. Wsyp je do miski z twarogiem i zagnieć ciasto na chleb.

Kiedy uda nam się uzyskać spójną masę, możemy przełożyć ją do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C w trybie góra-dół. Pieczemy przez 55-60 minut.

Jeśli chcesz mieć pewność, że wypiek będzie bezglutenowy, zwróć uwagę na to, czy użyte przez ciebie nasiona nie są nim zanieczyszczone.

Zobacz też:

Smakują jak szarlotka z patelni. Szybkie i proste placuszki nie tylko dla dzieci

Ta zupa może zastąpić cały obiad. Jest smaczna i sycąca

​W PRL-u jedli je wszyscy. Odświeżony przepis jest jeszcze smaczniejszy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | śniadania