Reklama
Reklama

Te świąteczne pierniczki zrób już teraz. Dzięki 6 krokom wyjdą idealne

Poszukujesz sprawdzonego przepisu na świąteczne pierniczki? W takim razie świetnie trafiłeś. Z tej receptury ciastka wychodzą najlepsze - miękkie w środku, lekko chrupiące na brzegach i niezwykle aromatyczne. Co więcej, możesz przygotować je wcześniej i zamrozić - po rozmrożeniu będą smakowały jak świeżo upieczone.

Wiele osób nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez domowych pierniczków. Właśnie dlatego przedstawiamy przepis na te małe wypieki - tym razem zrobisz je w 6 krokach. Sprawdź też, jak prawidłowo mrozić ciasteczka, żeby zachwycały smakiem w trakcie uczty świątecznej. 

Składniki na świąteczne pierniczki

W tym przepisie używamy tradycyjnych składników na świąteczne pierniczki, jednak kupną przyprawę do piernika zastępujemy konkretnymi przyprawami korzennymi. To właśnie dzięki nim ciastka smakują obłędnie, a ich zapach jest niesamowicie intensywny.

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia świątecznych pierniczków? Oto dokładna lista:

  • 350 g mąki pszennej;
  • 150 g melasy;
  • 120 g masła;
  • 120 g cukru trzcinowego;
  • 1 jajko;
  • 2 łyżeczki cynamonu;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 1 łyżeczka imbiru;
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
  • 1/2 łyżeczki kardamonu;
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków;
  • 1/2 łyżeczki soli;
  • szczypta gałki muszkatołowej.

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Sum lepszy od karpia - jakie ma właściwości zdrowotne i jak go przyrządzić?

Przepis na świąteczne pierniczki w 6 krokach

1. Na początek wymieszaj w misce suche składniki, tj. mąka pszenna, cynamon, soda oczyszczona, imbir, kardamon, zmielone goździki, sól, gałka muszkatołowa. 

2. Utrzyj masło z cukrem trzcinowym tak, żeby powstała puszysta masa. 

3. Do puchu najpierw dodaj mokre składniki, czyli melasę, ekstrakt waniliowy, jajko i całość zmiksuj. Potem stopniowo dosypuj suche składniki i wymieszaj, żeby uzyskać jednolitą masę. 

4. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę

5. Masę rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm. Wykrawaj z niej świąteczne pierniczki za pomocą foremek

6. Ciastka połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut

Jak mrozić świąteczne pierniczki?

Żeby zamrozić świąteczne pierniczki, wystarczy poczekać, aż ostygną i potem umieścić je w szczelnym pojemniku do przechowywania i mrożenia żywności

Polecamy układać ciastka warstwami, oddzielając je papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Te małe wypieki można przechowywać w zamrażarce nawet do 3 miesięcy. 

Możesz też zamrozić ciasto na świąteczne pierniczki. Wówczas realizuj przepis do 4. kroku. Wstaw masę do zamrażarki, wyjmij ją przed świętami i kontynuuj przygotowanie ciasteczek, zgodnie z punktem 5. i 6. 

Jak natomiast odmrozić gotowe pierniczki? To bardzo proste. Podobnie jak ciasto, wyjmij je z zamrażarki i odczekaj kilka godzin. Następnie zamknij ciastka w szczelnym pojemniku o temperaturze pokojowej. 

Zobacz też:

To najlepsza surówka do smażonego karpia. 1 składnik podkręca smak

Pierogi z takim farszem będą hitem świąt. Pierwszy raz o nich słyszę

​Rodzynki nie muszą tonąć w cieście. Wystarczy, że przed pieczeniem zrobisz to

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | święta