Reklama
Reklama

Ta ryba jest o niebo lepsza od karpia. Nie ma ości, a za to więcej witamin

Święta Bożego Narodzenia nie mogą obejść się bez ryb. W tym roku zaskocz swoją rodzinę i przyrządź rybę, która bije na głowę popularnego karpia. Prawie w ogólnie nie ma ości i obfituje w cenne składniki odżywcze, dlatego warto wprowadzić ją do codziennego jadłospisu.

Poszukujesz ryby lepszej od karpia? A może od nowego roku chcesz po prostu częściej je jeść? W takim razie koniecznie musisz poznać pewien zdrowy gatunek z polskich wód. Jego regularne spożywanie wspiera zdrowie serca, mózgu i pozwala utrzymać szczupłą sylwetkę. O jaką rybę chodzi? Sprawdź już teraz i przyrządź ją tak, aby każdy poprosił o dokładkę

Sum jako jedna z najzdrowszych ryb w polskich wodach

Jaka ryba z polskich wód jest zdrowa? Bez dwóch zdań jest to sum o lepszych właściwościach zdrowotnych niż karp. Niestety większość osób nie ma pojęcia, jak cenne składniki ma w swoim mięsie. 

Na początek poznajmy główne cechy suma. Jak wygląda? To największa słodkowodna ryba, która może mierzyć nawet 5 m i ważyć 300 kg. W Polsce występują mniejsze okazy - mają 2,5 m długości, a ich waga wynosi około 100 kg. 

Suma cechuje śluzowate ciało, które nie jest pokryte łuskami. Od innych ryb odróżniają go charakterystyczne wąsy występujące nad i pod otworem gębowym. Naturalnie przebywa w słonych wodach Morza Bałtyckiego. 

Jak smakuje sum? Jego mięso ma delikatny, słodkawy smak. Cechuje się niską zawartością ości w przeciwieństwie do popularnego karpia. 

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Jak przyrządzić rybę po grecku? Zrób ją według przepisu Makłowicza

Właściwości zdrowotne suma - dlaczego warto go jeść?

Sum ma 100 kcal w 100 g. Dostarcza cennych witamin: C, D i tych z grupy B oraz minerałów, tj. wapń, magnez, potas, fosfor, cynk, soda, żelazo, selen, jod. W swoim składzie ma dużo białka, a także cenne kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. 

Jak wpływa na zdrowie? Sum stanowi naturalne źródło pełnowartościowego białka. Wzmacnia więc układ kostno-mięśniowy. Warto spożywać go na diecie odchudzającej, ponieważ zapewnia uczucie sytości na długi czas

Wspomniane kwasy tłuszczowe mają pozytywny wpływ na pracę mózgu. Poprawiają pamięć, koncentrację, mogą zapobiegać demencji, a nawet migrenom. Razem z potasem działają dobrze na zdrowie serca i płuc. Przy regularnym spożywaniu tej ryby złagodzimy stany zapalne w organizmie i obniżymy poziom "złego cholesterolu". 

Kwasy omega-3 oraz retinol występujący w tym produkcie poprawiają kondycję skóry. Dzięki nim cera staje się elastyczna, a powstawanie nowych zmarszczek zostaje zahamowane. Jeśli włączymy suma do codziennego jadłospisu, to poprawie ulegnie również narząd wzroku. 

Jak przyrządzić suma? Propozycje podania

Suma możemy przyrządzić na różne sposoby. Najczęściej podaje się go w formie smażonej podobnie jak dzwonki karpia. W tym celu usuwamy skórkę i wnętrzności z ryby, a potem dokładnie ją oczyszczamy. Takie mięso kroimy na kawałki, które doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu do momentu, aż zyska złocistą barwę. 

Warto upiec suma. Wtedy będzie delikatniejszy i bardziej aromatyczny. Wystarczy, że doprawimy go i przełożymy do naczynia żaroodpornego razem z warzywami, tj. marchew, seler i ziemniaki. 

Istnieje też przepis na suma w zalewie octowej, którą przygotowujemy z octu, wody, soli, cukru i ulubionych przypraw. Oczyszczoną i pokrojoną na kawałki rybę zalewamy taką mieszanką i zostawiamy w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 

Zobacz też:

Śledzie pod pierzynką to hit Wigilii. W moim domu znikają ze stołu w minutę

Orzechy psują smak ciasta? Tak pozbędziesz się goryczki

​Te pierniczki zrobisz bez pieczenia. I to zaledwie w kwadrans

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | święta