Tę świąteczną przekąskę uwielbiają wszystkie dzieci. Zrobisz ją w kilka chwil
Szukając wyjątkowej przekąski na święta, która zachwyci również najmłodszych, wcale nie musimy sięgać po trudne przepisy. Wystarczy prosta receptura i zaledwie kilka minut w kuchni, aby zrobić nietypowe słodkie przekąski. Podpowiadamy, jak je przygotować, aby były świetnie się prezentowały i dobrze smakowały.
Nie trzeba spędzać godzin w kuchni, by stworzyć efektowną przekąskę na święta. Ta receptura pozwoli nam przygotować małe i słodkie ciasteczka, które odpowiednio ozdobione mogą wyglądać jak dzieło sztuki. Równocześnie są banalnie proste w przygotowaniu. To idealne rozwiązanie, jeśli chcemy zachwycić rodzinę i gości, a nie mamy wiele czasu na przyrządzenie deseru.
Na święta warto przygotować coś, co zachwyci zarówno wyglądem, jak i smakiem, a nie zajmie nam wiele czasu w kuchni. Idealnie na tę okazję sprawdzą się mrożone choinki czekoladowe, które są szybką i efektowną przekąska, która wygląda pięknie na bożonarodzeniowym stole.
Jest to świetny przepis, który łączy prostotę wykonania z eleganckim świątecznym wyglądem. Warto przygotować ten deser, ponieważ bo efekt końcowy robi wrażenie. W dodatku możemy pobudzić swoją kreatywność i ozdobić nasze choinki w wyjątkowy sposób.
Czytaj również: Jajka smaż tylko na tym tłuszczu. Jest zdrowszy i mniej kaloryczny
Przygotowanie tej świątecznej przekąski nie będzie trudne. Chcąc zrobić około 6-10 takich ciasteczek, w zależności od wielkości foremki, będziemy potrzebowali następujących rzeczy. Oto pełna lista składników:
- 80 g białej czekolady,
- 80 g mlecznej czekolady,
- silikonowe foremki na małe ciastka w kształcie choinki,
- wykałaczka,
- opcjonalnie posypka, posiekane orzechy oraz inne ozdoby.
Pierwszym krokiem do przyrządzenia tej smacznej przekąski, jest połamanie białej czekolady do jednej miseczki, a mlecznej do drugiej. Możemy roztopić je w mikrofalówce, ustawiając ją na około 20-30 sekund i mieszając po każdym podgrzaniu lub zrobić to w kąpieli wodnej, aż czekolady staną się całkowicie płynne. Pamiętajmy, że czekolada musi być dobrze roztopiona, ale nie za gorąca.
Następnie do każdej małej foremki wlewamy niewielką ilość białej czekolady. Do tego dolewamy mleczną czekoladę. Wykałaczką delikatnie przeciągamy przez masę 2-3 razy, aby powstał marmurkowy wzór. Wierzch naszego ciastka, możemy posypać wybranymi przez nas dodatkami.
Na koniec wstawiamy foremki do zamrażarki. Pozostawiamy je tam na około pół godziny, aż całkowicie stwardnieją i wyciągamy je z foremek. Tak przygotowane ciastka przechowujemy w lodówce.
Zobacz też:
Takiego karpia je się w Poznaniu. Dodatki mogą zaskoczyć
Te świąteczne pierniczki zrób już teraz. Dzięki 6 krokom wyjdą idealne
To najlepsza surówka do smażonego karpia. 1 składnik podkręca smak