Reklama
Reklama

Te śledzie będą gwiazdą świątecznego stołu. Sekretem ten jeden dodatek

Świąteczne śledzie wcale nie muszą być podane w oleju lub śmietanie. W tym roku postaw na zupełnie nową odsłonę tego świątecznego klasyku, a z pewnością nie pożałujesz. Połączenie słoności śledzi, z ostrością cebuli i słodkim posmakiem żurawiny to coś, co zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Poznaj przepis i zyskaj popisowy przysmak prosto na świąteczny stół.

Śledzie zajmują ważne miejsce na świątecznym stole, dlatego możliwości ich podania jest naprawdę sporo. Od kilku lat sporą popularnością cieszy się dość nowoczesne połączenie smaków, a mianowicie śledzi podanych w towarzystwie cebulki oraz żurawiny. Ta harmonia rozmaitych smaków nie ma sobie równych. Co roku przygotowuje na święta i chętnie zajadają je nawet ci, którzy nie przepadają za śledziami.  

Śledzie z cebulą i żurawiną. Smak zachwyca od pierwszego kęsa  

Za najbardziej klasyczne odsłony świątecznych śledzi uznaje się te w oleju lub śmietanie. W tym roku warto pokusić się jednak o zupełnie nową recepturę, która zachwyca nie tylko smakiem, ale i szybkością wykonania. Każdy sobie z tym poradzi, nawet na ostatni moment, tuż przed świętami.  

Sekret tego dania tkwi w perfekcyjnie zbalansowanych smakach. Słony śledź to solidna baza, która połączona z wyrazistością cebuli oraz lekką słodyczą żurawiny tworzy prawdziwą ucztę. Takie zestawienie doskonale wpasowuje się w świąteczne menu, będąc idealną propozycją, chociażby wigilijnej przystawki.  

W dodatku prezentuje się efektownie na talerzu, przez co nawet osoby, które na co dzień nie przepadają za śledziami, chętnie sięgają po kolejną porcję. Choć żurawina może kojarzyć się głównie ze słodkimi deserami i daniami mięsnymi, doskonale sprawdza się również w połączeniu ze śledziami. Ten słodko-kwaśny akcent nadaje całemu daniu lekkości i świeżości, przez co tak szybko znika z talerza.  

Może cię zainteresować: Taką sałatkę śledziową robi moja teściowa. Lepszej nie jadłam

Przepis na śledzie - w takim zestawieniu są hitem na świątecznym stole  

Przygotowanie śledzi z żurawiną nie jest trudne. Poradzi sobie z tym każdy, w kilka chwil. Potrzebne do tego składniki nie są kosztowne i w dodatku łatwo dostępne, a to kolejna zaleta tej propozycji podania śledzi. Można przyrządzić ją na ostatni moment, ale zaleca się zrobić to dzień wcześniej, aby wszystkie składniki miały czas się „przegryźć". Po odpowiednio długim odstaniu potrawa nabiera pełni smaku i aromatu, przez co jest o wiele smaczniejsza.  

Do przyrządzenia śledzi z żurawiną potrzebujesz:  

  • 1 kg śledzi à la matjas 
  • 2 małe czerwone cebula  
  • 100 g suszonej żurawiny 
  • 3-4 goździki 
  • 2 ziarna ziela angielskiego  
  • 2 liście laurowe  
  • Olej  
  • Świeżo zmielony pieprz  

Sposób przygotowania:  

Zacznij od moczenia śledzi w zimnej wodzie, którą należy systematycznie wymieniać. Mocz od 2 do nawet 8 godzin, w zależności od tego, jaki stopień słoności chcesz otrzymać. Żurawinę zalej wrzącą wodą na około 15 minut, by mogła odpowiednio napęcznieć. Cebulę pokrój w piórka.  

Namoczone śledzie pokrój na mniejsze kawałki. Dla uzyskania efektu na stole, przygotowane składniki układaj w misce (lub w słoiku) warstwami. Najpierw śledzie, później cebula, żurawina i przyprawy. Powtórz tę kolejność, aż do wykorzystania wszystkich składników. Całość zalej olejem, tak by przykrył wszystkie składniki. Całość odstaw do lodówki na noc. Smacznego!  

Zobacz też:

Ta ryba jest chudsza i smaczniejsza od karpia. Polska szlachta jadła ją co roku

Babcia zdradziła mi, jak robi swoje popisowe ciasto na pierogi. Ten składnik zaskakuje

Piernik dla spóźnialskich. Możesz go zrobić na ostatnią chwilę i wyjdzie świetnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | święta