Taką sałatkę śledziową robi moja teściowa. Lepszej nie jadłam
Wśród świątecznych potraw śledzie zajmują wyjątkowe miejsce. Podawane z rozmaitymi dodatkami mogą stać się także doskonałą bazą do aromatycznej sałatki. Moja teściowa co roku przygotowuje ją na Boże Narodzenie i chętnych na nią nie brakuje. Prosta w wykonaniu i jednocześnie zachwycająca smakiem powinna w tym roku zagościć również na twoim świątecznym stole.
Sałatka śledziowa może być w tym roku gwiazdą twojego świątecznego stołu. Delikatnie słone śledzie przełamane słodyczą buraczków to coś, co posmakuje absolutnie każdemu. Gdy moja teściowa stawia z nią półmisek na stole, nim zdąży się obejrzeć, już musi nakładać kolejną porcję. Poznaj przepis i spróbuj tej wyjątkowej kompozycji smaków, której trudno się oprzeć.
Sałatka śledziowa jest raczej wszystkim dobrze znana, lecz jak się okazuje, w przeróżnych odsłonach. Co region Polski, to inna receptura, proporcje oraz składniki. W tym roku warto wypróbować wersji, która słynna jest we wschodniej Polsce. Moja teściowa co roku serwuje ją na świątecznym stole, gdyż doskonale wpisuje się swoim smakiem oraz wyglądem w ten klimat.
Oprócz śledzi i buraczków w sałatce można znaleźć ziemniaki i jajko. Składniki te tworzą harmonijną całość, która jest doskonale zrównoważona, jeśli chodzi o smak i strukturę. Świetnie smakuje w dniu przygotowania, ale prawdziwą finezją jest następnego dnia, kiedy to smaki zdążą się „przegryźć” w lodówce.
Nie jest trudna w przygotowaniu, zwłaszcza że można ją przyrządzić „przy okazji". Wystarczy ugotować nieco więcej ziemniaków na sałatkę jarzynową i buraków do ćwikły z chrzanem. Do tego śledzie, kilka dodatków i pyszna sałatka na święta gotowa.
Podstawą są jednak śledzie, które uprzednio należy przygotować. Jeśli decydujesz się na śledzie w oleju lub śledzie matiasy, nie musisz nic więcej z nimi robić. W innym przypadku śledzie należy odpowiednio długo moczyć w wodzie. Sprawdzi się do tego również mleko lub maślanka, dzięki którym staną się miękkie i delikatne w smaku. Aby przyniosło to efekty, należy wymieniać wodę co godzinę lub dwie.
Może cię zainteresować: To najlepsze grzyby do uszek i pierogów wigilijnych. Żadne inne nie smakują tak dobrze
Mając odpowiednio przygotowane śledzie oraz ugotowane warzywa, przyrządzenie sałatki śledziowej na święta nie jest niczym skomplikowanym. Najlepiej zrobić ją dzień przed, by z tej mieszanki składników powstała prawdziwa uczta smaków. Przygotuj ją według proporcji, które uwzględniają takie składniki jak:
- 4 filety śledziowe
- 2 buraki
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 2 ogórki kiszone
- Cebula
- Majonez
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Wymoczone śledzie pokrój w kostkę. W między czasie ugotuj jajka na twardo. W drobną kostkę posiekaj ogórki kiszone. Obierz cebulę i pokrój w drobne piórka. Ugotowane warzywa, czyli ziemniaki, marchewkę i buraki wraz z jajkami zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Każdy ze składników krój i ścieraj osobno, tak by się nie wymieszały, dzięki czemu możliwe będzie ułożenie ich tak jak w sałatce gyros.
Na dnie miski wyłóż śledzie i posmaruj cienko majonezem. Kolejno połóż warstwę cebuli, buraków, ziemniaków, marchewki, białek jajek i żółtek, oddzielając je za każdym razem cienką warstwą majonezu. Jeśli jednak nie masz czasu na układanie warstw, możesz od razu wmieszać sałatkę. Wstaw ją na kilka godzin do lodówki, by smaki się “przegryzły".
Spróbuj też: Śledzie w herbacie są lepsze, niż w occie i śmietanie. Znikają ze stołu w minutę
Zobacz też:
Ta mąka jest najlepsza do pierogów. Wychodzą idealne
Uważaj, tak możesz zepsuć barszcz wigilijny. Pamiętaj, by nie dodać zbyt dużo
Co roku na święta robię rybę z przepisu Makłowicza. Goście proszą o dokładkę