Śledzie mocz dokładnie tyle. Będą miękkie i odpowiednio słone
Bardzo często, podczas uroczystości rodzinnych lub świąt, na stole lądują śledzie. Te lubiane przez wiele osób ryby mogą występować w rozmaitych wariantach. Kluczowe w ich przygotowaniu okazuje się odpowiednio długie moczenie. W jaki sposób należy moczyć śledzie? To zależy od tego, jakie ryby przynieśliśmy ze sklepu.
Odpowiednie moczenie śledzi pozwoli pozbyć się nadmiaru soli, co pozytywnie wpłynie na smak i konsystencję ryb. Okazuje się jednak, że sposób moczenia w głównej mierze zależy od rodzaju śledzi. Proces przebiega inaczej, jeśli chodzi o tradycyjne specjały z beczki czy śledzie z solanki.
Jak długo powinno się moczyć śledzie? W przypadku:
- Śledzi z beczki – odznaczają się one największą zawartością soli, wobec czego moczenie w wodzie powinno przebiegać najdłużej – nawet 24 godziny, woda powinna być zimna i należy wymieniać ją co kilka godzin;
- Śledzi z solanki (chodzi tu o ryby solone metodą duńską) – tutaj proces jest znacznie krótszy, ryby należy moczyć przez 2 godziny, przy czym po godzinie należy wymienić wodę;
- Matiasów – w tym przypadku moczenie trwa najkrócej, bo zaledwie 15 minut, co ważne – kupując takie śledzie należy zwrócić uwagę, czy są to faktycznie matiasy czy jedynie filety śledziowe a’la matias.
We wszystkich powyższych wariantach, moczenie śledzi nie powinno trwać zbyt długo. W przeciwnym razie ryby stracą na smaku.
Przeczytaj też: Te ryby mają najmniej ości. Smaczne i bezpieczne nawet dla dzieci
Śledzie można moczyć zarówno w wodzie, jak i w mleku czy maślance. W przypadku wspomnianych produktów mlecznych moczenie ryb może trwać nieco krócej, w porównaniu z moczeniem w wodzie.
Co więcej, mleko i maślanka może nadać śledziom ciekawego smaku oraz sprawi, że mięso ryb zrobi się delikatniejsze. Nie możemy jednak przesadzić z długością całego procesu, ponieważ, podobnie jak w przypadku zbyt długiego moczenia w wodzie, śledzie będą mdłe i nijakie.
Zobacz też:
Tego makowca zrobisz w kwadrans. Bez wyrabiania i ucierania maku
Sekretny składnik uszek siostry Anastazji. Wszyscy proszą o dokładkę
Masz dość piernika? W tym roku postaw na świąteczny deser prosto z Włoch