Masz dość ryby po grecku? To po hawajsku będzie idealna na święta
Ryba po hawajsku to przysmak, który może być świetną alternatywą dla popularnej ryby po grecku, często i chętnie szykowanej na Boże Narodzenie. Przysmak niektórym mógł się już przejeść, a w nowej odsłonie z pewnością każdego przyjemnie zaskoczy. Jak przygotować rybę po grecku? Wyjaśniamy krok po kroku.
Ryba po grecku to popularna potrawa świąteczna, która pojawia się na wielu polskich stołach. To kawałki ryby lub filety rybne z duszonymi warzywami, podawane na ciepło lub na zimno. Zwykle potrawę wykonuje się z dodatkiem marchewki, pietruszki, cebuli, selera oraz koncentratu pomidorowego.
Warto jednak nieco urozmaicić coroczny przysmak i tym razem przygotować rewelacyjną alternatywę. Ryba po hawajsku świetnie łączy w sobie smak słodki, pikantny i kwaśny. Na pewno okaże się hitem świątecznego stołu. Jak ją przygotować?
Ryba po hawajsku wyróżnia się świetnie zbalansowanymi smakami. Jest lekko ostra, dzięki cebuli i papryczce chilli, a jednocześnie kwaskowata, dzięki koncentratowi pomidorowemu. Ananas z kolei zapewnia nieco słodyczy. Wszystko to tworzy zgrabną całość, która każdemu posmakuje. Kto był przyzwyczajony do ryby po grecku na święta, z pewnością z ciekawością powita na stole rybę po hawajsku.
Co więcej, rybę po hawajsku zdecydowanie łatwiej i szybciej przygotować. Nie trzeba bowiem mozolnie trzeć jarzyn na tarce. Fani łososia z pewnością będą zachwyceni, bo właśnie ta ryba idealnie sprawdzi się do przygotowania potrawy. Podobnie jak w przypadku ryby po grecku, wersja po hawajsku również może być podawana zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Przepis na rybę po hawajsku jest banalnie prosty. Każdy sobie z tym poradzi i zabłyśnie przy wigilijnym stole talentem kulinarnym. Czego będziemy potrzebować, by przygotować potrawę?
Składniki:
- 6 kawałków świeżego łososia lub innej ryby (co najmniej 0,5 kg),
- marynowana papryka czerwona w słoiku,
- ananasy w puszce,
- 3 małe cebule,
- koncentrat pomidorowy (mały słoik),
- keczup pikantny (3-4 łyżki),
- sól, pieprz cytrynowy, pieprz czarny grubo zmielony i chilli dla smaku.
Przygotowanie:
- Filety rybne wystarczy pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą i pieprzem cytrynowym dla lepszego smaku, a następnie usmażyć na patelni, na oleju rzepakowym.
- Rybę zdejmujemy z patelni i smażymy na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ananasy oraz marynowaną paprykę. Produkty te dusimy przez kilka minut, często mieszając.
- Wszystkie podsmażone składniki łączymy w większej misce, a następnie zalewamy niewielką ilością syropu z ananasa z puszki. Do miski dodajemy jeszcze koncentrat i keczup, a także resztę przypraw. Finalnie sos powinien być zbalansowany w smaku, lekko słodki, lekko kwaśny i lekko pikantny.
Do gotowego sosu dodajemy podsmażone kawałki ryby. Całość lekko mieszamy i gotową potrawę możemy podawać na stół.
Zobacz też:
Ewa Wachowicz robi gotowany sernik. Jest dużo smaczniejszy niż klasyczny
Robi się w pięć minut, a znika w dwie. Idealna pasta do kanapek na śniadanie
Już nie zjem pieczeni i klusek z innym sosem. Jest lepszy, niż z restauracji