Tę rozgrzewającą zupę zrobisz z niedzielnego rosołu. Przepis ma ponad 100 lat
Jesień to idealny moment na serwowanie rozgrzewających i pożywnych zup. Jednak niektórym znudziła się już zupa dyniowa, rosół czy inne popularne przepisy. Z pomocą przychodzi ponad stuletnia receptura na nietypową potrawę, która zachwyca i wyjątkowo smakuje. Sprawdź, jak ją przygotować.
Jesienna aura sprzyja przygotowywaniu posiłków, które zadbają o naszą odporność, ale także i rozgrzeją nasze zmarznięte ciało. Jedną z takich potraw jest pyszna zupa, przygotowywana z pozostałego rosołu. Podpowiadamy, jak ją zrobić.
Ta rozgrzewająca i smaczna zupa znana jest już kucharzom od ponad 100 lat. Przepis na nią powstał w 1900 roku. Mimo upływu wielu lat wciąż to danie wzbudza zachwyt i warto chociaż raz go spróbować, nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale i prozdrowotne właściwości.
Mowa tu oczywiście o mało znanej, ale zachwycającej zupie cytrynowej. Niektórzy określają ją nawet jako ucztę dla podniebienia. Co więcej, przygotowanie jej nie jest wcale trudne i czasochłonne. Wobec tego warto ją zrobić w zaciszu domowym.
Czytaj również: Dodaj te przyprawy do rosołu, a zyska właściwości rozgrzewające i wzmocni odporność
Zupa cytrynowa jest niezwykle prosta w przygotowaniu i w dodatku nie wymaga od nas zakupu skomplikowanych lub trudno dostępnych składników. Wystarczy, że wyposażymy się w:
- 2-3 żółtka jajek,
- 1 litr bulionu z rosołu,
- 1 cytrynę,
- 200 ml śmietany,
- sól,
- pieprz.
Po zdobyciu wszystkich składników możemy przejść do przygotowania zupy. Oto co musimy zrobić krok po kroku:
- Przecedzamy bulion z rosołu i lekko go podgrzewamy.
- W tym czasie rolujemy pod ręką cytrynę, dzięki czemu wydostanie się z niej o wiele więcej soku.
- W momencie, gdy nasz bulion będzie już ciepły, dodajemy do garnka żółtka, sok z cytryny i śmietankę.
- Następnie doprawiamy naszą zupę pieprzem oraz solą. Całość dokładnie mieszamy i potrawa jest już gotowa.
Podczas gotowania zupy cytrynowej zwróćmy uwagę na to, aby nasze danie odpowiednio zgęstniało. Zupę w zależności od preferencji możemy podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami, makaronem lub ryżem.
Zobacz też:
Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!
Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków