Reklama
Reklama

Tę rozgrzewającą zupę zrobisz z niedzielnego rosołu. Przepis ma ponad 100 lat

Jesień to idealny moment na serwowanie rozgrzewających i pożywnych zup. Jednak niektórym znudziła się już zupa dyniowa, rosół czy inne popularne przepisy. Z pomocą przychodzi ponad stuletnia receptura na nietypową potrawę, która zachwyca i wyjątkowo smakuje. Sprawdź, jak ją przygotować.

Jesienna aura sprzyja przygotowywaniu posiłków, które zadbają o naszą odporność, ale także i rozgrzeją nasze zmarznięte ciało. Jedną z takich potraw jest pyszna zupa, przygotowywana z pozostałego rosołu. Podpowiadamy, jak ją zrobić.

Poznaj przepis, który ma już ponad 100 lat. Co to za zupa?

Ta rozgrzewająca i smaczna zupa znana jest już kucharzom od ponad 100 lat. Przepis na nią powstał w 1900 roku. Mimo upływu wielu lat wciąż to danie wzbudza zachwyt i warto chociaż raz go spróbować, nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale i prozdrowotne właściwości.

Mowa tu oczywiście o mało znanej, ale zachwycającej zupie cytrynowej. Niektórzy określają ją nawet jako ucztę dla podniebienia. Co więcej, przygotowanie jej nie jest wcale trudne i czasochłonne. Wobec tego warto ją zrobić w zaciszu domowym.

Czytaj również: Dodaj te przyprawy do rosołu, a zyska właściwości rozgrzewające i wzmocni odporność

Rozgrzeje nawet w najchłodniejszy dzień. Jak przygotować zupę cytrynową krok po kroku?

Zupa cytrynowa jest niezwykle prosta w przygotowaniu i w dodatku nie wymaga od nas zakupu skomplikowanych lub trudno dostępnych składników. Wystarczy, że wyposażymy się w:

  • 2-3 żółtka jajek,
  • 1 litr bulionu z rosołu,
  • 1 cytrynę,
  • 200 ml śmietany,
  • sól,
  • pieprz.

Po zdobyciu wszystkich składników możemy przejść do przygotowania zupy. Oto co musimy zrobić krok po kroku:

  1. Przecedzamy bulion z rosołu i lekko go podgrzewamy.
  2. W tym czasie rolujemy pod ręką cytrynę, dzięki czemu wydostanie się z niej o wiele więcej soku.
  3. W momencie, gdy nasz bulion będzie już ciepły, dodajemy do garnka żółtka, sok z cytryny i śmietankę.
  4. Następnie doprawiamy naszą zupę pieprzem oraz solą. Całość dokładnie mieszamy i potrawa jest już gotowa.

Podczas gotowania zupy cytrynowej zwróćmy uwagę na to, aby nasze danie odpowiednio zgęstniało. Zupę w zależności od preferencji możemy podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami, makaronem lub ryżem.



Zobacz też:

​Gotujesz bób? Koniecznie użyj tego dodatku, by podkręcić kolor i smak

Fasolka szparagowa traci smak i chrupkość? Popełniasz ten błąd podczas gotowania

Najlepsze ogórki kiszone z przepisu siostry Anastazji. Zawsze się udają

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiady domowe | przepisy