Rozgrzewające śniadanie na chłodne dni, które przygotujesz w kilka minut. Lepszej owsianki nie jadłeś
Owsianka to jedno z najczęściej spożywanych śniadań. Nic w tym dziwnego, ponieważ jest to pożywny i sycący posiłek. Jednak może być jeszcze lepszy, jeśli przygotujemy naszą owsiankę zgodnie z jesiennym przepisem, dzięki któremu będzie niesamowicie smakowała. Sprawdź, jak przygotować pyszne śniadanie.
Płatki owsiane to samo zdrowie, ponieważ zawierają one cenne składniki pokarmowe i są idealnym produktem na śniadanie. Co więcej, przygotowywana z nich owsianka wcale nie musi być nudna i może smakować naprawdę wyśmienicie. Podpowiadamy, jak to zrobić.
Owsianka to świetny wybór na śniadanie, ponieważ niesie ona wiele korzyści dla naszego organizmu. Przede wszystkim ze względu na dużą zawartość błonnika wspomaga pracę jelit, oczyszcza organizm z toksyn i obniża poziom cholesterolu we krwi. Co więcej, regularne spożywanie owsianki sprawia, że zawarte w niej przeciwutleniacze, hamują wolne rodniki, a w połączeniu z cynkiem i krzemem wzmacniają tkankę łączną, kości oraz skórę.
Nie zapominajmy także, że mikroelementy z owsianki wpływają na odmładzanie organizmu i nawilżają skórę. Dodatkowo witamina B6 zawarta w tym posiłku wywiera pozytywny wpływ na naszą pamięć oraz gwarantuje lepszą koncentrację. Warto także wspomnieć, że owsianka zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które zapobiegają miażdżycy.
Kawa pumpkin spice latte to zdecydowanie najpopularniejszy smak jesieni. Dobrą informacją dla wszystkich miłośników takich przysmaków, jest fakt, że możemy również zrobić pożywne śniadanie w formie dyniowej owsianki. Wystarczy, że wyposażymy się w kilka składników, takich jak:
- 150 g dyni,
- 40 g płatków owsianych,
- 150 g jogurtu naturalnego skyr,
- 100 ml napoju roślinnego,
- 5 g kawy rozpuszczalnej
- 5 g ciemnego kakao,
- 15 g pestek dyni,
- pół łyżeczki cynamonu,
- jeden goździk,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/4 łyżeczki imbiru mielonego,
- aromat karmelowy.
Czytaj również: Ten chlebek dyniowy nie ma sobie równych. Idealny na drugie śniadanie i podwieczorek
Przygotowanie naszej fit owsianki o przepysznym dyniowym smaku nie jest skomplikowane. Wystarczy zaledwie kilka kroków, aby cieszyć się pożywnym, rozgrzewającym i sycącym śniadaniem. Oto co należy zrobić:
- Dynię ścieramy na tarce na średnich lub dużych oczkach, razem z korzeniem imbiru, który powinien być starty na małych oczkach wraz z goździkiem.
- Następnie do rondelka wrzucamy starta dynię, płatki owsiane, goździk, gałkę muszkatołową, imbir, cynamon oraz dwie tabletki pokruszonego słodzika.
- Całość zalewamy napojem migdałowym i gotujemy pod przykryciem, a gdy owsianka zaczyna gęstnieć, dodajemy do niej wody.
- W tym samym czasie mieszamy jogurt z kawą rozpuszczalną oraz dwoma pastylkami słodzika.
- Czekamy, aż owsianka zgęstnieje, ściągamy ją z ognia i dodajemy do niej przygotowany wcześniej jogurt. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do miseczki.
- Ostatnim krokiem jest przygotowanie sosu do owsianki. W tym celu kakao zalewamy 10 ml wrzątku i dodajemy dwie kropelki aromatu karmelowego, mieszając całość do momentu rozpuszczenia się grudek. Gotowym sosem polewamy owsiankę i posypujemy ją pestkami dyni.
Zobacz też:
Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu