Ten chlebek dyniowy nie ma sobie równych. Idealny na drugie śniadanie i podwieczorek
Jesień to czas, gdy korzystamy z dobrodziejstw natury i tworzymy wiele potraw i wypieków z użyciem dyni. Jest to na tyle uniwersalne warzywo, że nadaje się zarówno do zup, naleśników, jak i ciast. Można z niej przygotować również pyszny chlebek, który świetnie nada się na drugie śniadanie czy podwieczorek. Sprawdź, jak go zrobić.
Istnieje wiele przepisów na chlebek dyniowy, który można przygotowywać na różne sposoby. Jednak jeden z filmików, ostatnio podbija TikToka i sprawia, że użytkownicy chętnie pieką chlebek z tego przepisu i zachwycają się jego smakiem. Podpowiadamy, jak go przygotować.
Chleb dyniowy przygotowywany, zgodnie z przepisem z Tiktoka Jasmine Leon, podbił serca wielu osób. Głównie ze względu, że jego wykonanie jest niezwykle proste, a smak zachwyca bardziej niż ciasta kupowane w cukierni.
Ten prosty przepis bardzo spodobał się fanom TikTokerki, która otrzymała pod filmikiem wiele pochlebnych komentarzy, chwalących apetyczny wygląd wypieku. Niektórzy również zapewniali, że od razu biorą się za pieczenie tego świetnie prezentującego się chlebka.
Lista zakupów niezbędnych do przygotowania chlebka dyniowego również nie jest zbyt długa, co zdecydowanie ułatwi nam zrobienie tego wypieku. Według przepisu będziemy potrzebowali:
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej,
- 400 g puree z dyni,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki cukru,
- pół szklanki cukru brązowego,
- pół szklanki mleka,
- łyżkę oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczkę soli.
Samo zrobienie chlebka dyniowego jest niezwykle szybkie i nie potrzebujemy do tego żadnych wygórowanych umiejętności kulinarnych. Jest to więc dobry przepis dla każdego, nawet dla amatorów, którzy zaczynają swoją przygodę z wypiekami czy dynią.
Oto co należy zrobić krok po kroku:
- Przygotowujemy puree z dyni, krojąc ją na małe kawałki i układając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż dynia zmięknie na tyle, by móc ją oddzielić od skórki. Miąższ po wystygnięciu blendujemy. Jeżeli nie mamy tyle czasu, możemy także użyć gotowego puree ze sklepu.
- Do miski wbijamy jajka i dodajemy do nich dyniowe puree, dokładnie mieszając całość.
- Wsypujemy cukier biały i brązowy oraz wlewamy mleko i oliwę. Całość ponownie mieszamy i dodajemy mąkę, sodę, sól, proszek do pieczenia i przyprawę korzenną.
- Po starannym wymieszaniu składników ciasto przelewamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczemy.
- Chlebek pieczemy przez godzinę w 180 stopniach Celsjusza.
- Na koniec chleb posypujemy cukrem pudrem lub posypujemy posiekanymi orzechami.
Możemy również tak, jak autorka filmiku, przygotować polewę z serka śmietanowego, wymieszanego z masłem, wanilią, mlekiem i cukrem pudrem.
Zobacz też:
Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!
Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków