Wyklucz ten niezdrowy składnik z rosołu. Zastąpisz go domową esencją
Kostki rosołowe to kuchenny koń trojański. Pod pozorem wyrazistego smaku, szybkości przygotowania i niskiej ceny wkładamy do naszych garnków prawdziwą bombę konserwantów i niezdrowych składników. Dlatego lepiej zastąpić kostkę rosołową domową esencją.
Kostka rosołowa dostępna w sklepach jest produkowana na bazie trzech składników. Mowa tutaj o soli, wzmacniaczach i tłuszczu utwardzonym. To tylko kilka z elementów, które decydują o tym, że produkt jest szkodliwy dla zdrowia.
Regularne spożywanie kostek rosołowych w rozmaitych daniach, od zup do sosów, z pewnością przyczyni się do powstawania wielu chorób. Oczywiście nie od razu, a po pewnym czasie. Może pojawić się m.in. miażdżyca. Co jest dobrą alternatywą dla kostek rosołowych?
Domowe sposoby są niezwykle przydatne i często okazuje się, że pomimo prostego składu i cenie niższej niż artykuły dostępne w sklepach, także skuteczniejsze. To samo dotyczy się esencji, która z powodzeniem może zastąpić kostkę rosołową pełną syntetyków.
Co więcej, domowa esencja może sprawdzić się także w sytuacjach, kiedy nie będziesz mieć czasu na gotowanie wywaru przez kilka godzin, obierania warzyw, czy ściągania złogów. Domowa esencja jest zdrową odmianą kostki rosołowej. Do jej przygotowania potrzeba tylko warzyw, ziół i odpowiedniej mieszanki przypraw.
Żeby przygotować esencję rosołową, dobrze na początku zebrać niezbędne artykuły. Większość z nich znajduje się już prawdopodobnie w przydomowych spiżarniach, czy lodówkach, ale po wiele produktów trzeba będzie i tak wybrać się do sklepu.
Lista składników niezbędnych do przygotowania esencji rosołowej prezentuje się następująco:
- 3 małe marchewki,
- 3 łodygi selera naciowego,
- 3 ząbki czosnku,
- korzeń pietruszki,
- cebulę,
- mały por,
- pęczek lubczyku,
- pęczek natki pietruszki,
- oliwa,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- łyżeczkę ziaren pieprzu,
- liść laurowy,
- suszony podgrzybek lub borowik,
- łyżeczkę kurkumy,
- łyżkę soli.
Pierwszym etapem przygotowania domowej esencji rosołowej jest precyzyjne wyszorowanie włoszczyzny pod zimną wodą. Pomoże w tym ułożenie ich na blaszce, która będzie wyłożona papierem do pieczenia. To wszystko należy podlać oliwą i zapiec w piekarnik. Piekarnik należy włączyć na tryb góra/dół i ustawić temperaturę 160°C.
W międzyczasie można wyjąć blender i zmielić liście laurowe na drobno. Tak samo trzeba postąpić z suszonymi grzybami, zielem angielskim, pieprzem, solą, lubczykiem i kurkumą. Ostatnim etapem blendowania będzie dodanie do kielicha zapieczonych warzyw, lubczyka, natki pietruszki oraz resztek oliwy z blachy, w których pozostanie wiele smaku. Blendowanie należy powtórzyć jeszcze raz.
Kiedy uzyskamy gęstą masę, można przestać blendować. Tak przygotowaną esencję powinno się ostudzić i przełożyć do foremek do mrożenia kostek lodu, a następnie umieścić w zamrażarce. Domowe kostki rosołowe będą zdatne do spożycia przez kolejne 2 miesiące.
Podczas stosowania domowej esencji do rosołu trzeba mieć na uwadze, że przygotowując zupę, najlepiej wykorzystać kilka kostek, żeby uzyskać pożądany smak. Rozwiązaniem jest też mrożenie masy w większe kostki, na przykład o średnicy 10 ×10 cm.
Zobacz też:
Ta zupa wzmacnia i rozgrzewa lepiej niż rosół. Jesienią gotuję ją co weekend
Przysmak kawalera jest idealny do czyszczenia lodówki. Wystarczy go nie przypalić
To najlepszy krem do ciasta marchewkowego. Smakuje jak z cukierni