Reklama
Reklama

Te nietypowe placki są idealne na kolację. Wystarczy pokroić kapustę i zmieszać ją z jajkiem i mąką

Kapusta to wspaniałe warzywo, które jest dostępne przez cały rok. Spożywamy ją w najróżniejszych postaciach: zasmażaną, gotowaną, kiszoną, w zupach, pierogach i krokietach. Okazuje się, że można z niej zrobić również placki. To smaczne wyjście dla osób, którym znudziły się popularne dania z kapusty.

Placki z kapusty? Brzmi dziwnie, smakuje pysznie 

Zbawienny wpływ kapusty na nasze zdrowie podkreślają lekarze i dietetycy. Zawiera cały alfabet witamin, znajdziemy w niej ogromne pokłady witaminy C, a także A, E, K i witamin z grupy B. Są one tak skomponowane w tym warzywie, że wzajemnie wspierają swoje wchłanianie.  

Dodatkowo kapusta to źródło błonnika, który reguluje pracę naszych jelit. Jego zawartość w tym niskokalorycznym warzywie sprawia, że jest ono polecane w dietach odchudzających. Wszak słynna "zupa Kwaśniewskiego" bazuje głównie na kapuście.  

Osobnym tematem jest kiszona kapusta. Zawiera ona więcej witaminy C niż surowa i bakterie probiotyczne, które są zbawieniem dla naszych jelit. Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób upchnąć kapustę do swojego menu, pomyśl o plackach. To z pewnością niecodzienny pomysł, ale kapuściane placki są wyjątkowo smaczne. Domownicy z pewnością docenią ten nowy sposób na wykorzystanie warzyw w diecie.   

Przepis na placki z kapusty 

Przepis na placki z kapusty jest prosty i tani. Wystarczą trzy składniki, żeby przygotować pożywną kolację dla całej rodziny. Tak naprawdę, to sposób na duszoną kapustę w nowym wydaniu. Przygotuj:  

  • pół kilograma kapusty; 
  • 1/3 szklanki mąki;
  • 3 jajka; 
  • sól, pieprz. 

Kapustę poszatkuj na drobne kawałki, najlepiej na cieniutkie niteczki. Warzywo powinno mieć konsystencję startych na grubych oczkach ziemniaków. Następnie zalej poszatkowaną kapustę zimną wodą na kilka minut. Po tym czasie wypłucz ją jeszcze pod bieżącą wodą i odcedź.  

Roztrzep jajka, dodaj je do kapusty, wymieszaj, a na koniec dodaj mąkę. Wyrób wszystko na jednolitą masę. Placki wrzucaj na głęboki olej, doprawiaj na patelni i duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut. Przed podaniem placuszki możesz wyłożyć na ręcznik papierowy, który wchłonie tłuszcz. Przepis na placki z kapusty możesz modyfikować według własnego smaku. Do ciasta możesz dodać szczypior, paprykę, czarnuszkę lub inną ulubioną przyprawę. 

Czytaj też: Klasyczny włoski deser w nowej odsłonie. Mini kulki tiramisu to idealny dodatek do kawy

Jak podawać placki z kapusty?  

Placki z kapusty możesz podawać z gęstym jogurtem i posypać szczypiorkiem. Jako dodatek możesz do nich zaproponować sos czosnkowy lub pomidorowy. Będą smakowały również z sosem grzybowym czy mięsnym, sprawdzą się jako dodatek do ryb czy surówek. 

Przepis na te placki pochodzi z Bieszczad, gdzie robi się je zarówno z kiszonej, jak i surowej kapusty. W oryginalnym wydaniu były podawane tradycyjnie ze śmietaną. Placki z kapusty w smaku i wyglądzie nieco przypominają te ziemniaczane. Mają jednak od nich dużo bardziej wyrazisty smak.

Zobacz też:

Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru

Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków

Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy