Reklama
Reklama

Klasyczny włoski deser w nowej odsłonie. Mini kulki tiramisu to idealny dodatek do kawy

Tiramisu to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych deserów świata. Do przygotowania go potrzeba jedynie biszkoptów, mascarpone oraz espresso, które razem tworzą idealną kompozycję. Chcesz nadal delektować się smakiem klasycznego włoskiego deseru, ale znudziła ci się forma ciasta? Przygotuj kulki tiramisu z tego przepisu.

Kulki tiramisu to idealny pomysł na pyszny deser. Z kilku prostych składników stworzysz domowe pralinki, które sprawdzą się na każdą okazję. Będą dobrym kompanem przy oglądaniu ulubionego serialu, oczarują gości na przyjęciu urodzinowym, ale też zachwycą teściową po niedzielnym obiedzie. Są banalnie proste do zrobienia.

Składniki na kulki tiramisu

Kulki tiramisu przyrządzisz ze wszystkich składników, których używa się do zrobienia klasycznego tiramisu. Dostępne są one w każdym sklepie, więc dostaniesz je o każdej porze roku. A dokładnie potrzebować będziesz:

  • 200 g biszkoptów
  • 200 g serka mascarpone
  • 60 ml zimnego espresso
  • 2 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Czytaj także: Jaglane fit brownie można jeść nawet na diecie. Banalnie prosty przepis i obłędny smak

Krok 1

Suche biszkopty włóż do miski. Następnie zmiel je blenderem do konsystencji piasku.

Krok 2

Do tej samej miski dodaj serek mascarpone, dolej espresso i ekstrakt waniliowy. Wszystkie składniki wymieszaj tak, aby utworzyły zwartą, jednolitą masę.

Krok 3

Zwilż dłonie wodą i nabieraj nimi niewielkie porcje masy tiramisu. Każdą z nich uformuj w małą kulkę. Następnie obtocz je w kakao.

Krok 4

Gotowe kulki tiramisu wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie deser jest gotowy do podania.

Zobacz też:

Łosoś i szparagi w roli głównej. Prosty przepis, a smakuje jak w najdroższej restauracji

Do mizerii dodaj ten składnik. Jest nietypowy, ale znakomicie podkręca smak

Ciasto z truskawkami bez pieczenia. W sam raz na rodzinne spotkanie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta bez pieczenia | przekąski