Reklama
Reklama

Te nachosy zrobisz z resztek innej potrawy. Nic się nie zmarnuje, a smak jest obłędny

Często po przygotowywaniu tortilli, zostaje nam jeszcze sporo placków pszennych w opakowaniu. Nie chcąc ich marnować, możemy przygotować z nich smaczną, chrupiącą przekąskę, którą zrobimy w zaledwie kilka minut. Podpowiadamy, jak przygotować pyszne domowe nachos, od którego ciężko się będzie oderwać.

Jeżeli mamy ochotę na lekko pikantne i chrupiące domowe nachosy to wystarczy, że wykorzystamy tortillę pszenną, która pozostała nam po poprzednim obiedzie czy kolacji. Sam przepis na te chipsy  z tortilli jest niezwykle prosty i nie potrzebujemy do niego wielu składników. Sprawdź, jak przygotować smaczną i szybką przekąskę.

Co potrzebujemy do przygotowania domowych nachosów?

Jeśli nie mamy żadnej przekąski pod ręką, a chcemy szybko przygotować coś, co zaspokoi nasz głód, a równocześnie nie jest pełne chemii oraz szkodliwych dodatków, to możemy przygotować domowe nachosy.

Do ich zrobienia nie potrzebujemy wielu składników, a większość z nich już mamy w swoich kuchennych szafkach. Produkty niezbędne do przygotowania domowych nachosów, to:

  • 4 tortille pszenne,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 3/4 łyżeczki papryki ostrej,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka soli.

Czytaj również: Twarogowe bułeczki bez drożdży. Idealne na niedzielne śniadanie

Jak zrobić pyszne nachosy? To prostsze i szybsze niż myślisz

Samo przygotowanie domowych nachosów nie jest skomplikowane i nie zajmie nam wiele czasu. Wystarczy zaledwie kilka kroków, a będziemy mogli cieszyć się smaczną, chrupiącą przekąską.

Oto co musimy zrobić:

  1. Mieszamy dokładnie oliwę ze wszystkimi przyprawami.
  2. Tak przygotowaną mieszanką smarujemy tortille z obu stron, używając do tego pędzelka. Oliwę z przyprawami należy rozprowadzić tak, by była to, jak najcieńsza warstwa tłuszczu, ale jednocześnie w ten sposób, by równomiernie rozłożyć wszystkie przyprawy. Alternatywą dla tej metody jest posmarowanie tortilli samą oliwą, a następnie obsypanie jej przyprawami.
  3. Posmarowane tortille kroimy za pomocą ostrego noża na 12 trójkątnych części, tak jak kroi się pizzę.
  4. Powstałe trójkąty rozkładamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wkładamy blachę do piekarnika i całość pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 5-10 minut. Warto jednak obserwować swoje nachosy, ponieważ czas pieczenia może różnić się w zależności od urządzenia. Przekąskę należy wyjąć w momencie, gdy zacznie się rumienić.
  6. Nachosy wyjmujemy z piekarnika i podajemy po wystudzeniu. Jeżeli chcemy zachować je na później, to przekładamy je do szczelnie zamykanego pojemnika. Nachosy najlepiej podawać z domowymi dipami, np. z salsą pomidorową, guacamole lub dipem serowym.

Zobacz też:

Nie tylko majonez. Dodaj to do sałatki jarzynowej, a nie nadążysz z rozdawaniem dokładek

Dodaj to do wody przy moczeniu grzybów. Na pewno nie wyjdą gorzkie

Do ciasta na uszka i pierogi używaj takiej wody. Będą rozpływać się w ustach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski