Te nachosy zrobisz z resztek innej potrawy. Nic się nie zmarnuje, a smak jest obłędny
Często po przygotowywaniu tortilli, zostaje nam jeszcze sporo placków pszennych w opakowaniu. Nie chcąc ich marnować, możemy przygotować z nich smaczną, chrupiącą przekąskę, którą zrobimy w zaledwie kilka minut. Podpowiadamy, jak przygotować pyszne domowe nachos, od którego ciężko się będzie oderwać.
Jeżeli mamy ochotę na lekko pikantne i chrupiące domowe nachosy to wystarczy, że wykorzystamy tortillę pszenną, która pozostała nam po poprzednim obiedzie czy kolacji. Sam przepis na te chipsy z tortilli jest niezwykle prosty i nie potrzebujemy do niego wielu składników. Sprawdź, jak przygotować smaczną i szybką przekąskę.
Jeśli nie mamy żadnej przekąski pod ręką, a chcemy szybko przygotować coś, co zaspokoi nasz głód, a równocześnie nie jest pełne chemii oraz szkodliwych dodatków, to możemy przygotować domowe nachosy.
Do ich zrobienia nie potrzebujemy wielu składników, a większość z nich już mamy w swoich kuchennych szafkach. Produkty niezbędne do przygotowania domowych nachosów, to:
- 4 tortille pszenne,
- 2 łyżeczki papryki słodkiej,
- 3/4 łyżeczki papryki ostrej,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka soli.
Czytaj również: Twarogowe bułeczki bez drożdży. Idealne na niedzielne śniadanie
Samo przygotowanie domowych nachosów nie jest skomplikowane i nie zajmie nam wiele czasu. Wystarczy zaledwie kilka kroków, a będziemy mogli cieszyć się smaczną, chrupiącą przekąską.
Oto co musimy zrobić:
- Mieszamy dokładnie oliwę ze wszystkimi przyprawami.
- Tak przygotowaną mieszanką smarujemy tortille z obu stron, używając do tego pędzelka. Oliwę z przyprawami należy rozprowadzić tak, by była to, jak najcieńsza warstwa tłuszczu, ale jednocześnie w ten sposób, by równomiernie rozłożyć wszystkie przyprawy. Alternatywą dla tej metody jest posmarowanie tortilli samą oliwą, a następnie obsypanie jej przyprawami.
- Posmarowane tortille kroimy za pomocą ostrego noża na 12 trójkątnych części, tak jak kroi się pizzę.
- Powstałe trójkąty rozkładamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wkładamy blachę do piekarnika i całość pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 5-10 minut. Warto jednak obserwować swoje nachosy, ponieważ czas pieczenia może różnić się w zależności od urządzenia. Przekąskę należy wyjąć w momencie, gdy zacznie się rumienić.
- Nachosy wyjmujemy z piekarnika i podajemy po wystudzeniu. Jeżeli chcemy zachować je na później, to przekładamy je do szczelnie zamykanego pojemnika. Nachosy najlepiej podawać z domowymi dipami, np. z salsą pomidorową, guacamole lub dipem serowym.
Zobacz też:
Nie tylko majonez. Dodaj to do sałatki jarzynowej, a nie nadążysz z rozdawaniem dokładek
Dodaj to do wody przy moczeniu grzybów. Na pewno nie wyjdą gorzkie
Do ciasta na uszka i pierogi używaj takiej wody. Będą rozpływać się w ustach