Te japońskie naleśniki biją na głowę racuchy. Lekkie i puszyste jak chmurka
Japońskie naleśniki serwowane w kuchniach świata pod nazwą "Japanese soufflé pancakes" to wyjątkowy deser, który podbija serca miłośników słodkości na całym świecie. W porównaniu do klasycznych racuchów te naleśniki są znacznie bardziej puszyste, delikatne i lekkie, co sprawia, że wyglądają i smakują jak chmurki. Jednak niech cię to nie zmyli - są sycące i świetnie pokonują głód.
Korzenie japońskich naleśników nie sięgają wbrew pozorom Azji, lecz Francji, a według niektórych nawet Hawajów. Jednak ich obecna forma i popularność to zasługa japońskich mistrzów cukiernictwa, dlatego też przyjęło się nazywanie tych przysmaków japońskimi. Po raz pierwszy stały się popularne w tym kraju w latach 80., a z czasem zaczęły zdobywać uznanie na całym świecie. Co ciekawe, ich popularność w dużej mierze zawdzięczają mediom społecznościowym, gdzie zachwycają swoją estetyką i niepowtarzalnym wyglądem.
W Japonii można je znaleźć w wielu kawiarniach i restauracjach, a ich unikalny wygląd i tekstura sprawiają, że są częstym tematem relacji na Instagramie. Często podawane są w pięknych kompozycjach, z różnymi dodatkami, co dodatkowo podkreśla ich walory wizualne. Teraz dowiesz się, jak zrobić je także w swoim domu.
Choć japońskie naleśniki uchodzą za cukierniczy majstersztyk, nam udało się ustalić przepis, z jakiego zrobisz je samodzielnie w domu. Będziesz potrzebować praktycznie tych samych składników, co do naleśników czy racuchów. Różnica tkwi w proporcjach i sposobie smażenia.
Przygotuj:
- 100 gramów mąki pszennej,
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
- 15 gramów cukru + 60 gramów cukru do ubicia pianki,
- kilka kropli ekstraktu z wanilii,
- 30 gramów roztopionego masła,
- 60 ml chłodnego mleka,
- 3 średniej wielkości żółka,
- 6 białek
Wykonaj:
- Rozpocznij od ubicia piany z białek. Umieść je w czystej, suchej misce, dodaj szczyptę soli i ubijaj mikserem na wysokich obrotach, aż staną się sztywne. Następnie, stopniowo wsypuj cukier, kontynuując miksowanie, aż piana stanie się lśniąca.
- W osobnej misce połącz żółtka, mleko, roztopione masło, cukier oraz wanilię. Dokładnie zmiksuj, a następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksuj krótko, tylko do momentu połączenia składników.
- Delikatnie wmieszaj ubitą pianę z białek do ciasta, starając się zachować jej puszystość.
- Rozgrzej patelnię, najlepiej głęboką, i lekko ją natłuść, na przykład olejem lub masłem klarowanym. Nakładaj porcje ciasta dużą łyżką na rozgrzaną patelnię i smaż na wolnym ogniu pod przykryciem, aby placki mogły urosnąć i dopiec się w środku.
- Podawaj z jogurtem, orzechami, świeżymi owocami.
Japońskie naleśniki to nie tylko pyszny deser, ale również ciekawe doświadczenie kulinarne. Ich delikatna struktura i wyjątkowy smak z pewnością zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia, np. osób, które dbają o linię, unikają smażonych w głębokim tłuszczu, ciężkich racuchów i tych, lubiących eksperymentować z kuchniami świata. Naleśniki japońskie są idealnym wyborem na specjalne okazje, ale także pomysłem na urozmaicenie codziennego menu. Ich lekkość i puszystość biją na głowę tradycyjne racuchy, a ich przygotowanie wcale nie okazuje się tak trudne, jak mogłoby się wydawać.
Zobacz też:
Więcej nie zalejesz grzybków octem. Ten dodatek jest o niebo lepszy
Kotlety z kani wychodzą gumowe? Ten banalny błąd popełnia wiele osób
Mówią, że to "zioło nieśmiertelności". W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał