Reklama
Reklama

Te jagodzianki są lepsze niż z cukierni. Tak robiła je moja babcia

Do letnich przysmaków na stałe wpisały się jagodzianki. Są one niezwykle smacznym deserem, którego szczyt popularności przypada na okres przełomu czerwca i lipca. Możemy przygotować je samodzielnie w domu, dzięki czemu będą smakowały nam jeszcze lepiej i po brzegi będą wypełnione jagodami. Sprawdź, jak zrobić domowe jagodzianki z kruszonką.

Domowe jagodzianki powinny być pełne jagód, otoczonych smacznym ciastem i zwieńczone pyszną kruszonką. Przygotowaliśmy taki przepis, dzięki któremu ten popularny letni deser wyjdzie idealnie smaczny. Podpowiadamy, jak zrobić domowe jagodzianki, aby smakowały wszystkim domownikom.

Przepis na jagodzianki. Co zrobić jako pierwsze?

Przygotowanie domowych jagodzianek należy rozpocząć od zrobienia ciasta drożdżowego. Do tego będziemy potrzebowali kilku podstawowych produktów. Oto składniki, które musimy przygotować:

  • 7 g drożdży instant,
  • 125 ml mleka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 szczypta soli
  • 80 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 70 g masła.

Cały proces rozpoczynamy od rozpuszczenia masła w rondelku, następnie dolewamy do niego mleko, mieszamy i odstawiamy. Do dużej miski wsypujemy suche drożdże, mąkę, cukier oraz szczyptę soli i całość mieszamy. Następnie do suchych składników wlewamy masło z mlekiem, a także dodajemy jajko i śmietanę.

Całość wyrabiamy do momentu, aż masa będzie elastyczna i nieklejąca się do rąk. W przypadku, gdy po długim wyrabianiu, ciasto nadal się klei, możemy dodać 1 łyżkę mąki. Kolejnym krokiem jest przykrycie miski ręcznikiem i odstawienie jej w ciepłe miejsce na 3 godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Po upływie 3 godzin ciasto dzielimy na osiem równych części. Każdą z nich wyrabiamy w dłoniach i formujemy z niej kulę. Następnie rozwałkowujemy ją na kształt okręgu.

Czytaj również: Najlepsze ogórki kiszone z przepisu siostry Anastazji. Zawsze się udają

Jak zrobić nadzienie do domowych jagodzianek?

Po przygotowaniu ciasta przechodzimy do robienia nadzienia do naszych domowych jagodzianek. Do tego będziemy potrzebowali 2 szklanki jagód, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 1 żółtko oraz 2 łyżki mleka.

Przygotowujemy jagody, pamiętając, by zrobić to na chwilę przed robieniem nadzienia, ponieważ wcześniej mogłyby puścić zbyt dużo soku. Po wymyciu owoców mieszamy je z mąką ziemniaczaną oraz opcjonalnie z 1 łyżeczką cukru żelującego. Dzięki temu po upieczeniu jagody pozostaną na swoim miejscu, nie wysypując się z bułeczki.

Na nasze rozwałkowane wcześniej ciasto wykładamy 2-3 łyżki jagód i łączymy brzegi. Warto robić to bardzo dokładnie i ugniatać wielokrotnie końce ciasta, aby na pewno dobrze się połączyło.

Następnie odwracamy jagodziankę tak, by jej szew znajdował się na spodzie. Powtarzamy tę czynność z każdą częścią ciasta. Nadziane jagodzianki układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, rozstawiając je tak, by nie były zbyt blisko siebie, ponieważ jeszcze urosną w piekarniku.

Kolejnym krokiem jest wymieszanie mleka i żółta jajka. Odkładamy mieszankę, a piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, ustawiając go na termoobieg.

Przygotowanie kruszonki do jagodzianki. O czym musisz pamiętać?

Na koniec przygotowujemy kruszonkę, którą posypiemy nasze domowe jagodzianki. Do jej zrobienia potrzebujemy jedynie:

  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 20 g zimnego masła,
  • 1 łyżkę cukru pudru.

Masłu ucieramy mikserem z mąką i cukrem pudrem. Jagodzianki smarujemy wcześniej wymieszanym żółtkiem z mlekiem i sypiemy je kruszonką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut. Ważne jest jednak, aby sprawdzać co jakiś czas stopień zarumienienia i dopasować do tego czas pieczenia.

Zobacz też:

​Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta

Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą

Polacy wlewają go na patelnię litrami. Nie wiedzą, że nie nadaje się do smażenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta | przekąski