Taniutki deser, który otula jelita jak kompres. W PRL-u zajadali się nim wszyscy
Większość deserów z okresu PRL-u charakteryzowała nie tylko prostota przygotowania, ale także niski budżet. W tym przypadku oba warunki spełnione są w 100 proc. Dodatkowo jeszcze dostajemy naprawdę zdrową przekąskę. Poznaj przepis na pyszny i szybki kisiel z PRL-u, który zadziała jak kompres na twoje jelita.
Do przygotowania owocowego kisielu z PRL-u będzie ci potrzebna:
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1-2 łyżki miodu lub syropu klonowego,
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczane,
- 2 szklanki mrożonych lub świeżych owoców,
- 2 szklanki wody.
Jeśli chcesz, możesz także posłodzić kisiel cukrem, jak w klasycznym przepisie. Podstawą jego przygotowania są owoce. W tym przypadku najlepiej wykorzystać borówki, maliny, truskawki lub wiśnie. Można także połączyć kilka rodzajów i stworzyć kisiel wieloowocowy bądź kupić mieszankę owoców leśnych.
Sprawdź również: W czerwcu pij na śniadanie. Cera ci podziękuje, a kilogramy polecą w dół
Do garnka wsyp owoce, zalej je 1,5 szklanki wody i dodaj słodzik (miód, syrop klonowy lub cukier). Całość zagotuj, a następnie gotuj przez około 5 minut do momentu, aż owoce zmiękną i puszczą sok. Jeśli nie chcesz mieć całych owoców w kisielu, po zagotowaniu zblenduj je na gładko. W międzyczasie możesz przygotować zawiesinę. Do szklanki wsyp mąkę ziemniaczaną, dodaj pozostałe ½ szklanki wody i całość dokładnie wymieszaj. Mieszankę wlewaj powoli do gotujących się owoców, cały czas mieszając. Po wlaniu całej zawiesiny gotuj jeszcze przez kilka minut, aż kisiel zgęstnieje, a na koniec dodaj sok z cytryny. Gotowe!
Zobacz też:
Tak zakisisz młodą kapustę. Będzie gotowa już po 3 dniach
Do słoików kładę tylko te warzywa. Biją na głowę ogórki kiszone
W życiu nie jadłam lepszego ciasta z truskawkami. Znika do ostatniego okruszka