Tanioszki, czyli placki z resztek po obiedzie. Zachwycą smakiem całą rodzinę
Dla wielu osób potrawy z "resztek" lub tanich składników kojarzą się z mdłymi i nijakimi paćkami. Nic bardziej mylnego! Ten przepis pokazuje, że wykorzystując pozostałości jedzenia, można stworzyć pyszne dania. Poznaj przepis na tanioszki, które zachwycą swoim smakiem całą rodzinę.
Oczywiście w tym przepisie można wykorzystać resztki, które zostały nam z obiadu. Jednak, jeśli chcemy je przyrządzić, bez problemu możemy wykorzystać świeże warzywa. Do przygotowania zachwycających smakiem całą rodzinę tanioszek potrzebujesz:
- ½ czerwonej papryki,
- 1 białą cebulę,
- 1 brokuł,
- 150 g zielonego groszku,
- 2 jajka,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 500 g ugotowanych ziemniaków,
- 6 marchewek,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz.
Jeśli wolisz mniej zwięzłe placuszki, możesz dodać mniejszą ilość mąki lub jajek. W przypadku tych składników konieczne będzie także zwrócenie uwagi na kleistość uzyskanej masy.
Sprawdź również: To najlepsza zupa na odchudzanie. Możesz jeść do woli, a kilogramy polecą w dół
Jeśli nie masz ugotowanych ziemniaków, w pierwszej kolejności musisz to zrobić, a następnie ostudzić je i utłuc na purée. W drugim kroku przygotuj wszystkie warzywa — brokuł podziel na różyczki i posiekaj, marchewki obierz i zetrzyj na tarce, cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a paprykę oczyść z błon i także pokrój w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa umieść w dużej misce. Dodaj do nich odsączony groszek i posiekany koperek. Do miski wbij dwa jajka oraz dodaj dwie łyżki mąki, a także dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
Sprawdź również: Ten dżem to skarbnica witamin. Zrobisz go w 10 minut bez gotowania
Jeśli masa nie jest zwarta i łatwa do formowania, dodaj jeszcze dwie łyżki mąki. Na dużej patelni rozgrzej olej. Za pomocą łyżki wykładaj na nią porcję masy i smaż z obu stron na złoty kolor. Po smażeniu przełóż na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Tanioszki najlepiej smakują na ciepło i z ulubionym sosem. Dobrze sprawdzi się do nich sos czosnkowy, który doda lekkiej ostrości, a także delikatny sos jogurtowo-koperkowy. Smacznego!
Zobacz też:
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia