Takiej ogórkowej jeszcze nie jedliście! Wystarczy dodać do niej jedną rzecz, żeby najadła się cała rodzina
Często w naszej codzienności zaczyna nam brakować pomysłów na obiady, szczególnie takie, które będą szybkie do przygotowania i równocześnie sycące. Z pomocą przychodzi tu ulepszony przepis na jedną z najpopularniejszych zup, czyli na zupę ogórkową. Wystarczy jeden dodatkowy składnik, by móc się nią najeść i cieszyć pysznym smakiem. Sprawdź, jak ją przygotować.
Zupa ogórkowa może być jeszcze bardziej sycąca, a to wszystko za sprawą dodanego do niej białka, które będzie podane w pysznej, mięsnej lub wegetariańskiej formie. Co więcej, wcale nie musimy spędzić całego dnia w kuchni, aby przygotować zupę i drugie danie w jednym.
Jeżeli chcemy uzyskać szybki, ale i sycący obiad możemy przygotować zupę ogórkową całkiem w nowy, nietypowy sposób.
Okazuje się bowiem, że wrzucenie do uwielbianej i popularnej zupy klopsików jest doskonałym pomysłem na zwiększenie jej pożywności. Możemy również dla osób, które nie spożywają mięsa, zastąpić klopsiki, pulpetami roślinnymi ze strączków, które także świetnie skomponują się z tym daniem. Jest to nie tylko smaczne, sycące, ale i dość szybkie w przygotowaniu jednogarnkowe danie.
Chcąc przygotować pyszny obiad dla całej rodziny, musimy wyposażyć się w odpowiednie produkty. Oto lista składników, potrzebnych do przygotowania zupy ogórkowej:
- 2 litry bulionu,
- 4-6 ogórków kiszonych i sok z nich wedle uznania,
- 2 pietruszki,
- 4-5 średniej wielkości ziemniaków,
- 3 marchewki,
- 1 liść laurowy,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- koperek,
- śmietana,
- olej rzepakowy lub masło klarowane.
Zobacz również: To danie zrobisz w kwadrans i każdy będzie chciał dokładkę. Najlepszy przepis na szybki obiad
Składniki niezbędne do zrobienia klopsików mięsnych to:
- 400 g mięsa mielonego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- 20 g mąki pszennej,
- 20 g bułki tartej,
- 1 łyżka majeranku,
- sól i pieprz w ilości do smaku.
Przygotowanie zupy jest szybkie i proste. Cały proces rozpoczynamy od wyrobienia mięsa z pozostałymi składnikami oraz uformowania z nich niewielkich klopsików. Następnie ogórki kiszone ścieramy na tarce o drobnych oczkach i przesmażamy je na maśle lub oleju. Po usmażeniu odstawiamy mięso na bok.
Kolejnym krokiem jest obranie marchewki i pietruszki oraz starcie ich na większe wiórki. Później obieramy ziemniaki i kroimy w niedużą kostkę. W tym czasie podgrzewamy bulion, wrzucając do niego ziele angielskie oraz liść laurowy. Do mieszanki dodajemy wcześniej przygotowane klopsiki i gotujemy całość przez 15 minut.
Czytaj także: Tego błędu nie popełniaj podczas kiszenia ogórków. Co zrobić, żeby nie były gorzkie?
Następnie wrzucamy ziemniaki i gotujemy dalej zupę, po kilku minutach dodając także marchewkę i pietruszkę. Za kolejne 5 minut dodajemy ogórki z patelni oraz sok. Zanim jednak je dorzucimy, musimy upewnić się, że zarówno mięso, jak i ziemniaki są już wystarczająco miękkie.
Zupę ogórkową podgrzewamy jeszcze przez 5-7 minut, doprawiając ją w tym czasie koperkiem, solą i pieprzem oraz zabielając śmietaną. Po upływie tego czasu jest gotowa do spożycia.
Zobacz też:
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia