Reklama
Reklama

Takiej ogórkowej jeszcze nie jedliście! Wystarczy dodać do niej jedną rzecz, żeby najadła się cała rodzina

Często w naszej codzienności zaczyna nam brakować pomysłów na obiady, szczególnie takie, które będą szybkie do przygotowania i równocześnie sycące. Z pomocą przychodzi tu ulepszony przepis na jedną z najpopularniejszych zup, czyli na zupę ogórkową. Wystarczy jeden dodatkowy składnik, by móc się nią najeść i cieszyć pysznym smakiem. Sprawdź, jak ją przygotować.

Zupa ogórkowa może być jeszcze bardziej sycąca, a to wszystko za sprawą dodanego do niej białka, które będzie podane w pysznej, mięsnej lub wegetariańskiej formie. Co więcej, wcale nie musimy spędzić całego dnia w kuchni, aby przygotować zupę i drugie danie w jednym.

Zupa ogórkowa na nowo - jak sprawić, by była sycąca?

Jeżeli chcemy uzyskać szybki, ale i sycący obiad możemy przygotować zupę ogórkową całkiem w nowy, nietypowy sposób.

Okazuje się bowiem, że wrzucenie do uwielbianej i popularnej zupy klopsików jest doskonałym pomysłem na zwiększenie jej pożywności. Możemy również dla osób, które nie spożywają mięsa, zastąpić klopsiki, pulpetami roślinnymi ze strączków, które także świetnie skomponują się z tym daniem. Jest to nie tylko smaczne, sycące, ale i dość szybkie w przygotowaniu jednogarnkowe danie.

Co potrzebujemy do przygotowania takiej zupy?

Chcąc przygotować pyszny obiad dla całej rodziny, musimy wyposażyć się w odpowiednie produkty. Oto lista składników, potrzebnych do przygotowania zupy ogórkowej:

  • 2 litry bulionu,
  • 4-6 ogórków kiszonych i sok z nich wedle uznania,
  • 2 pietruszki,
  • 4-5 średniej wielkości ziemniaków,
  • 3 marchewki,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • koperek,
  • śmietana,
  • olej rzepakowy lub masło klarowane.

Zobacz równieżTo danie zrobisz w kwadrans i każdy będzie chciał dokładkę. Najlepszy przepis na szybki obiad

Składniki niezbędne do zrobienia klopsików mięsnych to:

  • 400 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 20 g mąki pszennej,
  • 20 g bułki tartej,
  • 1 łyżka majeranku,
  • sól i pieprz w ilości do smaku.

Jak przygotować zupę ogórkową z klopsikami?

Przygotowanie zupy jest szybkie i proste. Cały proces rozpoczynamy od wyrobienia mięsa z pozostałymi składnikami oraz uformowania z nich niewielkich klopsików. Następnie ogórki kiszone ścieramy na tarce o drobnych oczkach i przesmażamy je na maśle lub oleju. Po usmażeniu odstawiamy mięso na bok.

Kolejnym krokiem jest obranie marchewki i pietruszki oraz starcie ich na większe wiórki. Później obieramy ziemniaki i kroimy w niedużą kostkę. W tym czasie podgrzewamy bulion, wrzucając do niego ziele angielskie oraz liść laurowy. Do mieszanki dodajemy wcześniej przygotowane klopsiki i gotujemy całość przez 15 minut.

Czytaj także: Tego błędu nie popełniaj podczas kiszenia ogórków. Co zrobić, żeby nie były gorzkie?

Następnie wrzucamy ziemniaki i gotujemy dalej zupę, po kilku minutach dodając także marchewkę i pietruszkę. Za kolejne 5 minut dodajemy ogórki z patelni oraz sok. Zanim jednak je dorzucimy, musimy upewnić się, że zarówno mięso, jak i ziemniaki są już wystarczająco miękkie.

Zupę ogórkową podgrzewamy jeszcze przez 5-7 minut, doprawiając ją w tym czasie koperkiem, solą i pieprzem oraz zabielając śmietaną. Po upływie tego czasu jest gotowa do spożycia.

Zobacz też:

​Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę

Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe

Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: szybkie dania | obiady domowe | dania jednogarnkowe