Reklama
Reklama

Tego błędu nie popełniaj podczas kiszenia ogórków. Co zrobić, żeby nie były gorzkie?

Trwający sezon na ogórki sprawia, że wiele osób rozpoczęło produkcję ogórków kiszonych, aby przygotować zapasy na zimę. Korzystając z licznie dostępnych w internecie przepisów i tak możemy popełnić kilka błędów, które wpłyną znacząco na smak przetworów. Sprawdź, na co uważać podczas kiszenia ogórków i czego unikać.

Pomimo tego, że w sklepach przez cały rok można kupić ogórki kiszone, to nadal chętnie przygotowujemy przetwory z ogórków samodzielnie w domach. Jednak czasem wychodzą one gorzkie lub zwyczajnie się psują. Podpowiadamy, jak temu zapobiec.

Właściwości kiszonych ogórków

Ogórki warto kisić samodzielnie w domu, nie tylko ze względu na ich smak, ale i także ich właściwości. Związane jest to z tym, że podczas kiszenia warzyw powstaje kwas mlekowy, w którego składzie znajdują się bakterie ze szczepu Lactobacillus.

Wpływają one pozytywnie na skład mikroflory jelitowej, zapobiegając namnażaniu się szkodliwych bakterii. Co więcej, kwas mlekowy pobudza trawienie, ponieważ zwiększa znacząco produkcję enzymów trawiennych.

Warto również dodać, że kiszone warzywa zawierają także sporo błonnika. Dzięki temu w połączeniu z kwasem mlekowym mogą przyczynić się do zmniejszenia występowania zaparć i wzdęć.

Ogórki kiszone - co zrobić, żeby nie były gorzkie?

Przede wszystkim podstawą przygotowania smacznych warzyw są po prostu dobre ogórki. Musimy wybierać je bardzo uważnie, ponieważ to w dużym stopniu oddziałuje na ich smak.

Powinniśmy wybierać świeże, małe, jędrne i intensywnie zielone ogórki. Najlepiej szukajmy ich na targowiskach lub kupujmy prosto od rolników. Dobór ogórków ma znaczenie, ponieważ przenawożone ogórki po kiszeniu mogą nie być zbyt dobre w smaku.

Ogórki kiszone. Jakiego błędu nie popełniać?

Na ostateczny smak ogórków ma również oczywiście wpływ sposób ich przygotowania. Zazwyczaj ogórki kiszone przygotowujemy z czosnkiem, chrzanem i koprem. Do tego dodajemy przyprawy, takie ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Dzięki nim chcemy uzyskać specyficzny aromat oraz poprawić smak przetworów. Jednak okazuje się, że niekoniecznie jest to dobry pomysł. Związane jest to z tym, że zbyt długie moczenie suszonych dodatków powoduje, że uwalnia się z nich goryczka. Stąd może brać się specyficzny posmak kiszonych ogórków.

Oprócz tego pamiętajmy również, aby składniki używać w odpowiednich proporcjach. Jeżeli dodamy ich zbyt dużo lub zbyt mało to ogórki zaczną się psuć, zamiast kisić. Istotne jest także dokładne umycie naczynia do kiszenia ogórków.  

Zobacz też:

To pyszne ciasto pochodzi z Podlasia. Robi się je z aż 12 warstw

"Sałatka teściowej" od dawna króluje na moim stole. To nieoczywiste połączenie składników jest hitem

Ten napój pobudza lepiej, niż kawa. Przepis ma kilkaset lat

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory