Reklama
Reklama

Takiego karpia je się w Poznaniu. Dodatki mogą zaskoczyć

Doskonale go znamy w formie smażonej lub pieczonej w piekarniku i robimy wiele, by pozbyć się jego mulistego smaku. Jednak karp po poznańsku to zupełnie nowa odsłona wigilijnej ryby. W Wielkopolsce dusi się go z warzywami, co może nie jest wielką innowacją, ale pozostałe dodatki są naprawdę zaskakujące.

Karp na słodko? Tylko w Poznaniu 

Pochodzę z Wielkopolski i u nas karp na stole przybierał różne formy. Był oczywiście tradycyjnie smażony, ale jedliśmy też rosół z rybich głów, bo nic nie mogło się zmarnować. Obok tych rarytasów babcia zawsze stawiała rybę w gęstym, słodkim sosie z warzywami. Długo myślałam, że tak jest w każdym domu, dopóki nie dowiedziałam się, że to karp po poznańsku, mało znany w innych regionach Polski.  

Specyfika tego dania polegała na dodatkach, którym trudno odmówić świątecznego charakteru. Obok ryby i warzyw, karp po poznańsku zawiera odrobinę wina i piernika, a także rodzynki i migdały. Całość doprawiona była miodem i udekorowana cytrynową skórką. Takie danie miało posmak słodko-kwaśny, a aromatyczne przyprawy pozbawiały rybę mulistego posmaku.  

Czytaj też: W tej mące nie panieruj ryby. Pije tłuszcz jak szalona

Przepis na karpia po poznańsku 

Jako pierwszy w naszych domach pojawia się często piernik i warto odkroić od niego kawałek, zanim go przełożymy powidłami i polejemy czekoladą. Po zgromadzeniu wszystkich składników przygotowanie karpia po poznańsku pójdzie jak z płatka.  

Składniki:  

  • 80 dag filetów z karpia; 
  • 2-3 łby karpia; 
  • pęczek włoszczyzny; 
  • duża cebula; 
  • 2 liście laurowe; 
  • po 2-3 ziarnka ziela angielskiego i pieprzu; 
  • 1-2 goździki; 
  • sól; 
  • 4 łyżki masła; 
  • 1 łyżka maki; 
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina; 
  • 5 dag pokruszonego piernika; 
  • 5 dag rodzynek; 
  • 2 łyżki posiekanych migdałów; 
  • półtorej łyżki miodu; 
  • sok i skorka z cytryny. 

Przygotowanie: 

Karpia umyj, osusz na papierowym ręczniku, po czym natrzyj solą. Owiń w folię i włóż do lodówki. W odróżnieniu od popularnej w całej Polsce wersji ryby wigilijnej, tego karpia nie panierujemy.

Warzywa obierz, zalej w garnku trzema szklankami wody i zagotuj. Dodaj łby karpia i przyprawy: ziele angielskie, pieprz i goździki. Gotuj przez pół godziny.  

Wyjmij filety z karpia i ułóż w płaskim rondlu, odcedź lekko wywar i wyłóż warzywa na rybę. Całość gotuj jeszcze przez kwadrans.  

Przełóż kawałki karpia do żaroodpornego warzywa, obłóż je dwoma łyżkami masła. Odcedź wywar i poczekaj, aż wystygnie.  

W rondelku roztop 2 łyżki masła, dodaj mąkę i zrób białą zasmażkę. Rozprowadź ją wywarem połączonym z winem. Gotuj na wolnym ogniu aż zgęstnieje.  

Do gęstniejącego sosu dodaj pokruszony piernik, miód, sok i skórkę z cytryny, rodzynki oraz migdały. Całość zagotuj. Dodaj sos do ryby i piecz jeszcze kilka minut, aż smaki się przegryzą. Podawaj na stół na półmisku przyozdobionym skórką z cytryny i pietruszką. Karp po poznańsku najlepiej smakuje z ziemniakami.

Zobacz też:

Te świąteczne pierniczki zrób już teraz. Dzięki 6 krokom wyjdą idealne

To najlepsza surówka do smażonego karpia. 1 składnik podkręca smak

Pierogi z takim farszem będą hitem świąt. Pierwszy raz o nich słyszę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | święta | ryby