Reklama
Reklama

Takie przetwory na zimę robiła moja mama. Wachowicz odtwarza przepis z PRL-u

Moja mama od zawsze kładzie do słoików nie tylko ogórki, ale też paprykę konserwową, którą robiono non stop w PRL-u. Dziś nie każdy o niej pamięta, a szkoda, bo stanowi świetny dodatek do kanapek i nie tylko. Tym razem przedstawiamy przepis na te przetwory od samej Ewy Wachowicz.

Ewa Wachowicz nie raz udowodniła, że zna się na gotowaniu jak mało kto. Jej przepisy cieszą się ogromną popularnością. Tym razem postanowiła odtworzyć recepturę z PRL-u na paprykę konserwową. Te zapomniane przetwory warto mieć w swojej spiżarni - przygotowane według odpowiednich proporcji zachwycają chrupkością i idealnie zbalansowaną kwasowością. 

Przepis Ewy Wachowicz na paprykę konserwową

Składniki:

  • 2 kg czerwonej papryki;
  • 1,5 l wody;
  • 200 ml octu spirytusowego 10 proc.;
  • 8 łyżek cukru
  • 2,5 łyżki soli niejodowanej;
  • 2 łyżki gorczycy;
  • po 1 łyżce oleju na słoik;
  • 5 liści laurowych;
  • 10 ziaren ziela angielskiego.

Przygotowanie:

Żeby zrobić paprykę konserwową, na początek trzeba umyć warzywa, pozbyć się z nich gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie wkładamy je do uprzednio wyparzonych i oczyszczonych słoików. 

W kolejnym kroku przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy wodę, ocet i dodajemy pozostałe składniki, czyli cukier, sól, gorczycę, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zagotowujemy i gotujemy przez około minutę na małym ogniu. 

Tak przygotowaną zalewę wlewamy do słoików z papryką. Następnie do każdego naczynia dolewamy olej i mocno je zakręcamy. 

Na koniec przystępujemy do pasteryzacji: gorące słoiki ostrożnie przekładamy do garnka wyłożonego bawełnianą ścierką. Wlewamy wodę do 3/4 wysokości naczyń, zagotowujemy i od tego momentu gotujemy całość przez 15 minut pod przykryciem. 

Słoiki stawiamy na ścierce na blacie do góry dnem. Gdy ostygną, to przenosimy je w chłodne i ciemne miejsce, czyli do spiżarni albo do piwnicy. 

Z czym jeść paprykę konserwową?

Paprykę konserwową z przepisu Ewy Wachowicz można jeść prosto ze słoika. Najczęściej jednak dodaje się ją do tradycyjnych kanapek z serami czy wędlinami. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zastąpić nią ogórki kiszone na pajdzie z pasztetem. 

To warzywo można dorzucić do spaghetti, sałatki jarzynowej, a także domowych burgerów, tortilli czy zapiekanek. Będzie wspaniałą przekąską, jeśli nafaszerujemy nią jajka lub uzupełnimy koreczki. 

Taka papryka sprawdzi się również w sosie pieczeniowym albo słodko-kwaśnym, zrobionym z przecieru pomidorowego z dodatkiem ananasa i podsmażonej cebulki. Można nawet dodawać ją do nadzienia w zrazach czy devolayach. 

Zobacz też:

Ciągle sięgasz po słodycze? Pij rano ten koktajl, a zapomnisz o problemie

Zrób, póki trwa sezon na śliwki. Przepis jest banalnie prosty, a smakuje obłędnie

Takie gołąbki robi moja mama. Są pyszne, a nie ma w nich grama mięsa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przetwory