Reklama
Reklama

Takie kotlety mielone robi moja babcia ze Śląska. Lepszych nie znajdziesz

Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni. Najbardziej lubię te robione przez babcię, choć mogą zaskoczyć wiele osób jednym nietypowym składnikiem, jednak to właśnie dzięki niemu wychodzą sto razy lepsze od tych tradycyjnych. Sprawdź przepis na mielone po śląsku.

Idealne kotlety mielone powinny być miękkie i soczyste, dosłownie rozpływające się w ustach. Właśnie takie są śląskie karminadle. Babcia zawsze dodawała do nich...śledzia. Na myśl o takim dodatku wiele osób może złapać się za głowę, jednak to właśnie on decyduje o ich wyjątkowym smaku. 

Karminadle ze śledziem biją na głowę klasyczne kotlety mielone

Klasyczne kotlety mielone robi się z mięsa wieprzowego. Z kolei śląskie karminadle to połączenie wieprzowiny z wołowiną. Właśnie dlatego wychodzą tak miękkie i smaczne.

To danie obiadowe można przygotować również z mięsa króliczego. Dawniej robiono je jedynie ze śledzia, ponieważ dostęp do mięsa był ograniczony. Poza tym ludzie nie mieli na nie pieniędzy. 

Na Śląsku nie zrezygnowano ze śledzia w kotletach mielonych. Zaczęto łączyć go z wieprzowiną i wołowiną. Dzięki tej rybie karminadle mają wyrazisty smak. 

Przy przygotowywaniu tego dania należy zachować odpowiednie proporcje i nie przesadzić z ilością soli, ponieważ śledź sam w sobie jest dość słony. 

Przepis na karminadle ze śledziem

Składniki:

  • 200 g wpieprzowiny;
  • 200 g wołowiny;
  • 1 filet ze śledzia;
  • 1 cebula;
  • 1 jajko;
  • 1 czerstwa bułka;
  • 2 szklanki mleka mleka;
  • przyprawy: sól i pieprz wedle uznania;
  • bułka tarta na panierkę;
  • smalec do smażenia. 

Przygotowanie:

Przed przygotowaniem karminadli, mocz śledzia przez noc w mleku, w lodówce. Następnego dnia odsącz go z nadmiaru płynu i drobno posiekaj. Potem wymieszaj rybę ze zmielonym mięsem wieprzowym i wołowym. 

W kolejnym kroku zamocz czerstwą bułkę w mleku na kilkanaście minut. W międzyczasie pokrój drobno cebulę i podsmaż ją na smalcu. Następnie dodaj warzywo razem z odsączonym z nadmiaru płynu pieczywem do mięs i ryby. 

Do całości wbij jajko i dosyp przyprawy. Zacznij wyrabiać masę i uformuj ją w kule. Tak przygotowane kotlety mielone obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym smalcu do momentu, aż będą rumiane z jednej i drugiej strony. 

Babcia zawsze podawała karminadle z ziemniakami i buraczkami. Możesz jeść je z pieczywem i inną surówką np. z kiszoną kapustą, marchewką z jabłkiem czy mizerią. 

Zobacz też:

​Owoce nigdy więcej nie opadną na dno. Wystarczy, że piekąc ciasto zrobisz to

Piecz rybę w ten sposób. Będzie smakować jak z dobrej restauracji

Ta beza nigdy nie opada. Jest smaczna i krucha, nawet gdy wypełnisz ją kremem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | dania obiadowe