Takie kopytka robi Magda Gessler. Wystarczy zmienić mąkę, a będą idealne
Wśród ulubionych dodatków obiadowych Polaków z pewnością wysoką pozycję zajmują kopytka. To z pozoru proste do przygotowania danie może sprawić pewne trudności, jeśli nieodpowiednio się do niego zabierzemy. Sprawdź, jaki jest trik Magdy Gessler na idealne kopytka, a już nigdy nie zepsujesz tego dania.
Do tych klasycznych klusek najczęściej używa się właśnie ziemniaków i mąki oraz dodaje jajo. Zwykle w przypadku dań z małą liczbą składników, kluczowe są ich proporcje, ale w tym przypadku nie tylko. Zacznijmy od ziemniaków. Ważny jest przede wszystkim ich rodzaj, więc wybierzmy te z napisem "mączyste" na etykietce. Kolejna sprawa to ich gotowanie. Oczywiście muszą być ugotowane, ale także idealnie wystudzone. Właśnie dlatego najlepiej przygotowywać kopytka z ziemniaków "z wczoraj". Z kolei trik Magdy Gessler na idealne kopytka to zmiana mąki. Zamiast klasycznej pszennej tortowej, warto dodać do nich łyżkę (w zależności od proporcji) mąki ziemniaczanej. Dzięki temu na pewno się nie rozpadną.
Sprawdź również: Zawsze źle smażyłem wątróbkę. Teraz pamiętam o pierwszym kroku i wychodzi idealna
Do przygotowania idealnych kopytek będziesz potrzebować:
- 1 łyżkę mąki ziemniaczanej,
- 1,5 kg ugotowanych i ostudzonych ziemniaków,
- 2 jajka,
- 200 g mąki pszennej,
- olej,
- sól.
Ziemniaki zmiel w maszynce lub rozgnieć praską. Dodaj do nich łyżkę mąki ziemniaczanej, dwa jajka i około pół szklanki mąki pszennej. Wyrób wszystko na elastyczne ciasto tak, by nie kleiło się do dłoni. Blat posyp mąką, ciasto podziel na cztery i z każdej części uformuj wałek, a następnie pokrój kluski na kształt rombu. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj sól i olej. Kopytka gotuj we wrzącej wodzie około 3 minut od momentu wypłynięcia. Podawaj gorące z ulubionymi dodatkami takimi jak gulasz czy sos grzybowy lub ze śmietaną. Smacznego!
Zobacz też:
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki
W PRL-u nie mogło zabraknąć na stole tego ciasta. Jest pyszne i banalnie proste do zrobienia