Taki sernik jesienią robi Ewa Wachowicz. Wykorzystuje sezonowe owoce
Jesienią na targach królują śliwki, które doskonale sprawdzają się do przygotowania przetworów, a także smakowitych ciast. Ciekawą propozycją na ich wykorzystanie jest upieczenie kremowego sernika na kruchym spodzie, który niemal rozpływa się w ustach. Zrób go według przepisu od Ewy Wachowicz.
Jesień w kuchni może pachnieć śliwkami i świeżo upieczonym ciastem domowym. Wystarczy przygotować ten smakowity sernik, bazując na przepisie od Ewy Wachowicz. Znana kucharka i autorka programów kulinarnych dzieli się inspiracją na ciasto, które stanie się w twoim domu prawdziwym hitem. Zniknie z blaszki, zanim zdąży dobrze wystygnąć.
Ciasto z sezonowymi owocami to świetny sposób na ich wykorzystanie. Teraz gdy trwa szczyt sezonu na śliwki, szkoda nie byłoby pokusić się o przygotowanie z nimi przepysznych smakołyków. Mowa nie tylko o ucieranych ciastach czy drożdżówkach, ale również o kremowym serniku na kruchym spodzie, który doskonale komponuje się ze słodko-kwaśnym smakiem śliwek.
Ten z przepisu Ewy Wachowicz nie tylko obłędnie smakuje, ale i efektownie wygląda. Dzięki temu sprawdzi się zarówno na co dzień do popołudniowej kawy, jak i jako poczęstunek na wizytę gości. Z pewnością poproszą o recepturę na to aromatyczne ciasto idealne na jesienny deser.
Wystarczy przygotować kruche ciasto i masę twarogową, dodać śliwki i zapiec, by powstała słodkość, która podbije serce każdego. Koniecznie przygotuj go przy najbliższej okazji, póki trwa sezon na te owoce.
Zobacz także: Mało kto piecze ciasto z tymi owocami. Robi się je ekspresowo i tak samo znika z talerza
Przepis na sernik ze śliwkami według Ewy Wachowicz to pewniak, dzięki któremu każdy może pokusić się o przygotowanie tego słodkiego wypieku z wykorzystaniem sezonowych owoców. Nikt nie przejdzie obojętnie obok niego, gdyż kusi nie tylko smakiem, ale również efektywnym wyglądem i ujmującym aromatem. Do przygotowania takiego sernika potrzebujesz:
Składniki na kruche ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 80 g masła
- 2 łyżki śmietany 18%
Składniki na masę twarogową ze śliwkami:
- 750 g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie w maszynce
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- Szczypta soli
- 500 g śliwek
Składniki na polewę (opcjonalnie):
- 1 biała czekolada
- 150 ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
Pierwszym krokiem jest przygotowanie kruchego spodu. W tym celu w misce przesiej mąkę i cukier puder, dodając również zimne masło. Składniki posiekaj ze sobą i dodaj do nich śmietanę. Wyrób jednolite ciasto, które zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut. W tym czasie wysmaruj tortownicę masłem i obsyp ją bułką tartą. Wyłóż na nią schłodzone ciasto, które dodatkowo lekko nakłuj widelcem. Piecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
W między czasie zajmij się przygotowaniem masy serowej. Oddziel białka od żółtek, które następnie ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj do nich zmielony ser wraz z proszkiem budyniowym. Całość wymieszaj do połączenia składników, po czym dodaj białka ubite na sztywną pianę. Ponownie wszystko wymieszaj.
Następnie umyte i osuszone śliwki przekrój i usuń z nich pestki. Skórką do dołu rozłóż je na podpieczonym spodzie. Wyłóż na nie serową pasę, wyrównując wierzch. Całość wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 1 godzinę.
Upieczony sernik ze śliwkami udekoruj polewą. W tym celu ubij śmietankę 30% na gęsty krem i dodaj do niej ostudzoną białą czekoladę, która wcześniej została roztopiona. Polej polewą ostudzony sernik i delektuj się tym przepysznym połączeniem. Smacznego!
Spróbuj też: To ciasto jest jeszcze lepsze, niż szarlotka. Zrób, póki trwa sezon
Zobacz też:
Teściowa co roku robi dżem z tych owoców. Mało popularny, a obłędny w smaku
Ta kawa smakuje i pobudza jak żadna inna. Sekretem odrobina tego składnika
Już nie malinowa. Przygotuj śliwkową chmurkę, a zachwycisz gości i domowników