Taką jajecznicę jada Magda Gessler. Jeden składnik może zaskoczyć
Jajecznica jest przez wiele osób określana mianem "królowej śniadań". Rozmącone i usmażone na oleju lub maśle jajka mogą zostać uzupełnione o wiele rozmaitych dodatków. Ciekawym sposobem na jajecznicę pochwaliła się ostatnio Magda Gessler. W jej wersji kluczowe okazuje się pewne warzywo. O jaki składnik chodzi? Poznaj przepis na jajecznicę od Magdy Gessler!
Magda Gessler często prezentuje niebanalne sposoby na przygotowanie typowych dań. Przykładem są między innymi kotlety schabowe wcześniej marynowane w mleku z cebulą czy rosół z sekretnym składnikiem w postaci goździków.
Niedawno znana restauratorka przedstawiła przepis na jajecznicę, ale w nieco mniej klasycznej wersji. W jej przepisie głównymi dodatkami okazują się... pomidorki koktajlowe! Oprócz nich, w potrawie znajduje się także passata pomidorowa. Postępując zgodnie z recepturą, w krótkim czasie można przygotować niezwykłą jajecznicę w nowej odsłonie.
Przepis na rzeczone danie nie jest zbyt skomplikowany, więc nawet początkujący entuzjaści gotowanie poradzą sobie z jego przygotowaniem. Co będzie potrzebne do przyrządzenia jajecznicy Magdy Gessler? Oto lista niezbędnych składników:
- 3 jajka;
- 10 pomidorków koktajlowych;
- szczypiorek;
- koperek;
- łyżka passaty pomidorowej;
- łyżeczka masła;
- sól i pieprz.
Przeczytaj też: Owsianka to najzdrowsze śniadanie? Tylko, jeśli dobrze ją przyrządzisz
Sposób przygotowania:
Pomidorki koktajlowe natnij, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Na patelnię wrzuć pół łyżeczki masła i podsmaż na nim pomidorki. Część z nich rozgnieć widelcem. Następnie dodaj łyżkę passaty i całość wymieszaj. Po chwili wrzuć na patelnię uprzednio rozmącone jajka, smaż przez chwilę i dorzuć poszatkowany szczypiorek. Na koniec dopraw wszystko solą i pieprzem według uznania.
Przełóż jajecznicę na talerz, posyp ją koperkiem i ewentualnie ozdób dwoma pomidorkami. Danie jest gotowe – smakuje wybornie ze świeżym chlebem posmarowanym masłem.
Zobacz też:
Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta
Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą
Polacy wlewają go na patelnię litrami. Nie wiedzą, że nie nadaje się do smażenia