Reklama
Reklama

Taką jajecznicę jada Magda Gessler. Jeden składnik może zaskoczyć

Jajecznica jest przez wiele osób określana mianem "królowej śniadań". Rozmącone i usmażone na oleju lub maśle jajka mogą zostać uzupełnione o wiele rozmaitych dodatków. Ciekawym sposobem na jajecznicę pochwaliła się ostatnio Magda Gessler. W jej wersji kluczowe okazuje się pewne warzywo. O jaki składnik chodzi? Poznaj przepis na jajecznicę od Magdy Gessler!

Sposób na jajecznicę Magdy Gessler. Restauratorka lubi ciekawe połączenia smaków

Magda Gessler często prezentuje niebanalne sposoby na przygotowanie typowych dań. Przykładem są między innymi kotlety schabowe wcześniej marynowane w mleku z cebulą czy rosół z sekretnym składnikiem w postaci goździków. 

Niedawno znana restauratorka przedstawiła przepis na jajecznicę, ale w nieco mniej klasycznej wersji. W jej przepisie głównymi dodatkami okazują się... pomidorki koktajlowe! Oprócz nich, w potrawie znajduje się także passata pomidorowa. Postępując zgodnie z recepturą, w krótkim czasie można przygotować niezwykłą jajecznicę w nowej odsłonie.

Przepis na jajecznicę Magdy Gessler

Przepis na rzeczone danie nie jest zbyt skomplikowany, więc nawet początkujący entuzjaści gotowanie poradzą sobie z jego przygotowaniem. Co będzie potrzebne do przyrządzenia jajecznicy Magdy Gessler? Oto lista niezbędnych składników: 

  • 3 jajka; 
  • 10 pomidorków koktajlowych; 
  • szczypiorek; 
  • koperek; 
  • łyżka passaty pomidorowej; 
  • łyżeczka masła; 
  • sól i pieprz.

Przeczytaj też: Owsianka to najzdrowsze śniadanie? Tylko, jeśli dobrze ją przyrządzisz

Sposób przygotowania: 

Pomidorki koktajlowe natnij, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Na patelnię wrzuć pół łyżeczki masła i podsmaż na nim pomidorki. Część z nich rozgnieć widelcem. Następnie dodaj łyżkę passaty i całość wymieszaj. Po chwili wrzuć na patelnię uprzednio rozmącone jajka, smaż przez chwilę i dorzuć poszatkowany szczypiorek. Na koniec dopraw wszystko solą i pieprzem według uznania. 

Przełóż jajecznicę na talerz, posyp ją koperkiem i ewentualnie ozdób dwoma pomidorkami. Danie jest gotowe – smakuje wybornie ze świeżym chlebem posmarowanym masłem

Zobacz też:

​Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta

Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą

Polacy wlewają go na patelnię litrami. Nie wiedzą, że nie nadaje się do smażenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | śniadania