Reklama
Reklama

Tak wygląda najzdrowsze warzywo świata. Rośnie w Polsce, lecz mało kto o nim wie

Rukiew wodna, nazywana również rzeżuchą wodną, to niezbyt popularne w Polsce warzywo. Warto jednak włączyć je do codziennej diety, ponieważ jest niezwykle zdrowa. Jej dobroczynny wpływ na organizm zauważono już w starożytności, a najnowsze badania je potwierdzają. Sprawdź, w jaki sposób podawać rukiew wodną i dlaczego warto ją jeść.

Warzywa są potrzebne w naszej codziennej diecie, ponieważ dostarczają mnóstwo witamin i minerałów. Każdy posiłek musi być wzbogacony o porcję świeżych warzyw. Niektóre z nich stanowią świetny dodatek do śniadań, obiad i kolacji. Takim warzywem jest rukiew wodna, pasująca do każdego posiłku

Najzdrowsze warzywa - dlaczego warto je jeść?

Regularne spożywanie warzyw i owoców poprawia kondycję organizmu, wspomaga układ odpornościowy i hamuje rozwój chorób. Brak warzyw w diecie skutkuje złym samopoczuciem, problemami z koncentracją i cerą. Pamiętajmy, że przetworzone produkty nie są tak samo zdrowe, jak świeże warzywa

Jednym z najzdrowszych, a jednocześnie najbardziej niedocenionym warzywem są buraki. W swoim składzie zawierają żelazo, potas, kobalt, kwas foliowy, błonnik pokarmowy, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Innym, równie cennym warzywem jest pietruszka, bogata w witaminę C, potas, żelazo, kwas foliowy i beta - karoten. Warto spożywać także szpinak zawierający witaminę C, A, B6 i K, żelazo, magnez, wapń, błonnik.

Jakie jest najzdrowsze warzywo na świecie?

Najzdrowszym warzywem na świecie według amerykańskich naukowców jest rukiew wodna, nazywana również rzeżuchą wodną. Badacze z William Paterson University przeanalizowali niemal 50 warzyw i 20 owoców pod kątem ich składu oraz wpływu na ludzki organizm. Rukiew wodna znalazła się bezkonkurencyjnie na pierwszym miejscu. 

Rukiew wodna nalezy do rodziny kapustowatych i rośnie na terenie Polski. Zawiera w swoim składzie witaminę A i C, potas, jod, żelazo oraz olejki eteryczne. To najzdrowsze warzywo wykazuje działanie moczopędne, oczyszczające i antyoksydacyjne. Rukiew wodna działa zbawiennie na nerki, pomaga w walce z otyłością i wszelkimi chorobami układu pokarmowego. Warto włączyć ją do diety, tym bardziej dlatego, że pasuje do kanapek i sałatek. Rukiew wodną spożywać przy każdym posiłku. 

Rukiew wodna - jakie ma zastosowanie w kuchni?

Warzywo to ma dość intensywny smak, w którym wyczuwa się wyraźną, pieprzową nutę. Często wykorzystuje się je jako dodatek do zup, kanapkowych past warzywnych czy  smoothies. Można również dodawać je do sałatki lub na kanapki. 

Zobacz też:

Została ci kasza z obiadu? Zamiast wyrzucać, zrób z niej pyszne danie

To warzywo działa na skórę, jak botoks. Niestety Polacy za nim nie przepadają

Zwykła kawa się do niej nie umywa. Napój przodków działa jak miotełka na jelita

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | zdrowe żywienie