Reklama
Reklama

Tak wygląda najzdrowsze warzywo świata. Rośnie w Polsce, lecz mało kto o nim wie

Rukiew wodna, nazywana również rzeżuchą wodną, to niezbyt popularne w Polsce warzywo. Warto jednak włączyć je do codziennej diety, ponieważ jest niezwykle zdrowa. Jej dobroczynny wpływ na organizm zauważono już w starożytności, a najnowsze badania je potwierdzają. Sprawdź, w jaki sposób podawać rukiew wodną i dlaczego warto ją jeść.

Warzywa są potrzebne w naszej codziennej diecie, ponieważ dostarczają mnóstwo witamin i minerałów. Każdy posiłek musi być wzbogacony o porcję świeżych warzyw. Niektóre z nich stanowią świetny dodatek do śniadań, obiad i kolacji. Takim warzywem jest rukiew wodna, pasująca do każdego posiłku

Najzdrowsze warzywa - dlaczego warto je jeść?

Regularne spożywanie warzyw i owoców poprawia kondycję organizmu, wspomaga układ odpornościowy i hamuje rozwój chorób. Brak warzyw w diecie skutkuje złym samopoczuciem, problemami z koncentracją i cerą. Pamiętajmy, że przetworzone produkty nie są tak samo zdrowe, jak świeże warzywa

Jednym z najzdrowszych, a jednocześnie najbardziej niedocenionym warzywem są buraki. W swoim składzie zawierają żelazo, potas, kobalt, kwas foliowy, błonnik pokarmowy, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Innym, równie cennym warzywem jest pietruszka, bogata w witaminę C, potas, żelazo, kwas foliowy i beta - karoten. Warto spożywać także szpinak zawierający witaminę C, A, B6 i K, żelazo, magnez, wapń, błonnik.

Jakie jest najzdrowsze warzywo na świecie?

Najzdrowszym warzywem na świecie według amerykańskich naukowców jest rukiew wodna, nazywana również rzeżuchą wodną. Badacze z William Paterson University przeanalizowali niemal 50 warzyw i 20 owoców pod kątem ich składu oraz wpływu na ludzki organizm. Rukiew wodna znalazła się bezkonkurencyjnie na pierwszym miejscu. 

Rukiew wodna nalezy do rodziny kapustowatych i rośnie na terenie Polski. Zawiera w swoim składzie witaminę A i C, potas, jod, żelazo oraz olejki eteryczne. To najzdrowsze warzywo wykazuje działanie moczopędne, oczyszczające i antyoksydacyjne. Rukiew wodna działa zbawiennie na nerki, pomaga w walce z otyłością i wszelkimi chorobami układu pokarmowego. Warto włączyć ją do diety, tym bardziej dlatego, że pasuje do kanapek i sałatek. Rukiew wodną spożywać przy każdym posiłku. 

Rukiew wodna - jakie ma zastosowanie w kuchni?

Warzywo to ma dość intensywny smak, w którym wyczuwa się wyraźną, pieprzową nutę. Często wykorzystuje się je jako dodatek do zup, kanapkowych past warzywnych czy  smoothies. Można również dodawać je do sałatki lub na kanapki. 

Zobacz też:

Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!

Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru

Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | zdrowe żywienie