Reklama
Reklama

Tak soczystych kotletów mielonych nigdy nie jadłeś. Dzięki tej metodzie zachwycisz swoich gości

Zrobienie kotletów mielonych nie jest skomplikowane. Jednak pomimo łatwego przepisu nie zawsze wychodzą one miękkie i soczyste. Okazuje się, że winny jest temu popularny błąd, który popełnia wielu z nas, a który ma ogromny wpływ na smak i konsystencję potrawy. Podpowiadamy, jak przygotować soczyste i pyszne kotlety mielone.

Kotlety mielone w zależności od przepisu różnią się smakiem albo strukturą. Jednak niezależnie od tego, w jakiej formie je przyrządzamy, zależy nam, aby mięso było soczyste i smaczne. Żeby tak się stało, wystarczy zastosować jedną, prostą zasadę, dzięki którym nasza potrawa będzie smakowała o wiele lepiej.

Jakie mięso wybrać na kotlety mielone?

Wybór odpowiedniego mięsa do kotletów mielonych to już połowa sukcesu. Najlepsze będzie mięso mieszane. W tym celu warto połączyć trzy różne rodzaje mięs w proporcji 1:1:1. Dzięki temu wzmocnimy smak i zadbamy o idealną konsystencję. Świetnym wyborem będzie więc zakup mięsa wieprzowego, indyczego oraz wołowego. Oprócz tego musimy wybrać dobrej jakości dodatki, takie jak bułka czy jajka.  

Bardzo ważny jest także wybór tłuszczu do smażenia kotletów. Najlepiej użyć tłuszczy zwierzęcych, czyli smalcu lub tłuszczu gęsiego. Możemy również zdecydować się na masło. Często wybierany jest także olej rośliny, jednak wtedy musimy mieć świadomość, że nasze kotlety nie będą już aż tak aromatyczne.

Zobacz również: Ewa Wachowicz lubi jadać je na obiad. Zrobisz w 15 min, a mąż będzie błagać o dokładkę

Jak smażyć kotlety mielone?

Sam proces smażenia także ma znaczenie dla smaku naszej potrawy. Kotlety na początek powinniśmy smażyć przez około 1-2 minuty z każdej strony. Dzięki temu zamkną się i lepiej zatrzymają w sobie cały aromat oraz wilgoć.

W momencie, gdy już się lekko zarumienią z obu stron, zmniejszamy ogień i smażymy je przez kolejne 5 minut z każdej strony. Sprawi to, że kotlety będą smacznie upieczone, a nie spalone.

Czytaj także: To najlepszy moment, żeby uzupełnić spiżarnię. Sprawdź, jak przygotować marynowaną paprykę w nietypowy sposób

Co zrobić, aby kotlety były bardziej soczyste?

Oczywiście to nie wystarczy, żeby nasze kotlety mielone były niesamowicie soczyste. Podstawowym błędem jest wykładanie ich od razu na talerz po usmażeniu. Jeżeli chcemy, aby mięso nabrało miękkości, smaku i wilgoci, musimy jeszcze poddusić je w rondelku.

Jest to bardzo prosta czynność, ponieważ wystarczy usmażone kotlety przełożyć do garnuszka, dodać 2 łyżki masła i trochę wody. Następnie przykrywamy wszystko pokrywką i dusimy mięso na małym ogniu przez około 15 minut. Dzięki temu mięso będzie dopieczone w każdym miejscu, a dodatkowo nabierze wilgoci oraz aromatu masła.

Zobacz też:

​Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę

Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe

Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | obiady domowe