Ewa Wachowicz lubi jadać je na obiad. Zrobisz w 15 min, a mąż będzie błagać o dokładkę
Szukasz pomysłu na szybki obiad z sezonowych warzyw, ale nie masz ochoty na leczo? W takim razie powinien spodobać ci się przepis Ewy Wachowicz na domowe spaghetti. Makaronu w takiej wersji na pewno jeszcze nie jadłeś. Spróbuj raz, a zapamiętasz jego smak na zawsze i regularnie będziesz przygotowywać ten posiłek dla swojej rodziny.
Sezon na cukinie przy dobrej pogodzie trwa w Polsce aż do października. W tym roku aura jest korzystna, co sprzyja wykorzystywaniu tych apetycznych i lekkostrawnych warzyw w kuchni. Niezależnie od tego, czy uprawiasz je we własnym ogródku, kupujesz na targu czy w lokalnym warzywniaku, z cukinii możesz przygotować smaczne leczo.
Jednak, co możesz zrobić z cukinii, jeśli nie masz ochoty na to kultowe danie? Ewa Wachowicz na Instagramie zdradziła swój przepis na inny, smaczny posiłek. Jej spaghetti z sosem z cukinii to idealny, szybki obiad dla całej rodziny.
Spaghetti bolognese czy pasta alla carbonara to dania, które często przygotowujemy w swoich domach. Makarony w obu wersjach są smaczne, ale polscy internauci lubią szukać nowych, oryginalnych pomysłów na szybki obiad dla całej rodziny.
Na Instagramie Ewy Wachowicz pojawił się niedawno przepis na spaghetti... z cukinii, a jej followersi, którzy samodzielnie przygotowali to danie, od razu oszaleli z zachwytu. Komentarze pod postem gwiazdy nie pozostawiają złudzeń, że ten przepis na szybki obiad jest prawdziwym, kulinarnym hitem! "Wspaniale, już wiem, co dziś na obiad", "Prosto i pysznie", "Doskonałe rozpoczęcie tygodnia" – piszą w sieci zachwyceni internauci.
Aby przygotować spaghetti z cukinii według przepisu Ewy Wachowicz, najpierw musisz udać się do sklepu po produkty potrzebne do przygotowania tego obiadu.
Składniki na spaghetti z cukinii, które będą ci potrzebne to:
- 2 średniej wielkości cukinie
- 4 ząbki czosnku
- 2 pomidory malinowe
- 1 cebula
- wywar warzywny (albo szklanka białego wytrawnego wina, gdy danie jest spożywane wyłącznie przez osoby dorosłe)
- parmezan
- łyżka oliwy
- przyprawy takie jak: oregano, bazylia, sól, pieprz
Może cię zainteresować: Magda Gessler zdradziła swój sekret. Dzięki temu kluski śląskie zawsze wyjdą idealne
Sposób przygotowania jest banalnie prosty. Ewa Wachowicz radzi, że najpierw należy obrać czosnek i pokroić go w plasterki. Cebulę również musisz pokroić, ale w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek, wrzuć pokrojone warzywa i poczekaj, aż zarumienią się. Umyte cukinie przetnij na pół i pokrój w półplasterki. Później dorzuć ją do czosnku i cebuli.
Smaż, co chwilę mieszając do momentu, w którym cukinia nabierze złotego koloru. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w krostę i dorzuć na patelnię. Całość przypraw solą i pieprzem. Zalej wywarem (lub winem) i duś na wolnym ogniu do czasu, aż cukinia zrobi się miękka. Makaron ugotuj all dente. Dodaj sos i wszystko wymieszaj. Dopraw oregano, bazylię i potrzymaj jeszcze przez minutę na kuchence.
Przeczytaj również: To zdrowe śniadanie zrobisz w 10 minut. Makłowicz jada je co drugi dzień
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki