Reklama
Reklama

Magda Gessler zdradziła swój sekret. Dzięki temu kluski śląskie zawsze wyjdą idealne

Kluski śląskie to kultowe już danie, teoretycznie proste w przygotowaniu i wymagające od nas małej ilości składników. Jednak często kluski wychodzą twarde i gumowate. Na szczęście Magda Gessler zdradziła sekret, jak przygotować tę potrawę tak, aby zawsze wychodziła smaczna. Sprawdź, o czym musisz pamiętać.

Kluski śląskie w pierwotnym przepisie zawierały jedynie mąkę i ziemniaki i dopiero później dodano sól oraz jajka, aby poprawić smak i konsystencję ciasta. W związku z tym, że niewiele potrzeba do przygotowania tego dania, wydawać się może, że ugotowanie go jest niezwykle proste. Jednak, aby wyszły nam idealne kluski, musimy poznać pewien trik, który sprawi, że ciasto będzie smaczne i miękkie. Magda Gessler podpowiada, co zrobić, aby potrawa była idealna.  

Jak zrobić kluski śląskie? W czym tkwi sekret Magdy Gessler?

Magda Gessler od lat jest najpopularniejszą restauratorką w Polsce oraz dla wielu osób jest ona autorytetem kulinarnym. Jej wiedzę i doświadczenie często można zobaczyć w telewizji, gdzie w jednym z programów pomaga restauratorom odnowić i poprawić swoje lokale tak, aby przynosiły większe zyski i były lepsze jakościowo.

Niejednokrotnie restauratorka gościła na Śląsku, gdzie chętnie dzieliła się kultowym przepisem na kluski śląskie. Jest on prosty i składa się zaledwie z kilku kroków. Lista składników również nie jest obszerna. Sekretem Magdy Gessler jest dobranie odpowiednich proporcji składników, dzięki którym wyjdzie nam idealne ciasto. Okazuje się bowiem, że mąka ziemniaczana powinna stanowić 1/4 objętości ziemniaków. Sprawi to, że kluski śląskie po ugotowaniu nie będą gumowate oraz twarde.

Czytaj także: Okrasa zdradza, z czego zrobić rosół. Ten rodzaj mięsa jest najlepszy

Składniki i proporcje na kluski śląskie Magdy Gessler

Tak jak wspominaliśmy, przygotowanie idealnych klusek śląskich nie jest wcale skomplikowane. Najważniejsze są tu zachowane proporcje. Według przepisu potrzebne nam będą takie składniki, jak:

  • 250 g mąki ziemniaczanej,
  • jajko,
  • 1 kg ziemniaków,
  • sól.

Zobacz również: To zdrowe śniadanie zrobisz w 10 minut. Makłowicz jada je co drugi dzień

Jak przygotować kluski śląskie?

W celu przygotowania tego dania musimy najpierw obrać, umyć i umieścić w garnku z osoloną wodą ziemniaki. Gotujemy je, aż będą miękkie, a następnie studzimy. W momencie, gdy są już całkiem chłodne, możemy przepuścić je przez praskę.

Następnie do ziemniaków dodajemy przesianą przez sitko mąkę, wbijamy jajka i całość obsypujemy solą. Składniki zagniatamy na gładkie ciasto, tak aby było ono całkowicie pozbawione grudek. Kiedy masa jest już wyrobiona, formujemy z niej kulki o wielkości orzecha włoskiego. Na środku każdej z nich robimy palcem wgłębienie.

Tak przygotowane kluski śląskie, gotujemy partiami w osolonej wodzie, trzymając je tam przez około 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Kluski możemy podawać z domowym gulaszem albo z sosem grzybowym lub pieczarkowym.

 

Zobacz też:

Fasolka szparagowa traci smak i chrupkość? Popełniasz ten błąd podczas gotowania

Najlepsze ogórki kiszone z przepisu siostry Anastazji. Zawsze się udają

Legumina z tego przepisu wychodzi palce lizać. Teściowa wcina, aż jej się uszy trzęsą

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | obiady domowe