Reklama
Reklama

Leczo inne niż wszystkie! Dodaj "kulinarnego kameleona" i zachwyć się nietuzinkowym smakiem

Cukinia jest często określana jako „kulinarny kameleon”. To dlatego, że cechuje się niezwykle wszechstronnym zastosowaniem. Łagodny i przyjemny smak umożliwia skomponowanie przepysznych posiłków. Jaki prosty i szybki przepis na przygotowanie cukinii będzie najlepszy?

Cukinia jest wręcz idealną bazą do tworzenia smakowitych dań. Zawiera ograniczoną ilość kalorii i jednocześnie ma wysoką zawartość zdrowych składników odżywczych. Można ją przygotować na ostro i łagodnie, z mięsem i z innymi warzywami. 

Warto też wiedzieć, że cukinia jest klasyfikowana jako warzywo, ale znacznie więcej ma wspólnego z owocem. Jest letnią odmianą kabaczka, zbieraną i spożywaną w stanie niedojrzałym. Od swojej "siostry" odróżnia ją też kolor oraz wyjątkowo miękka skórka.

Leczo z cukinii – smaczne i łatwe w przygotowaniu

Z cukinii najczęściej przygotowuje się leczo. Jest to potrawa wywodząca się z Węgier i niezwykle popularna w Polsce, a także krajach takich jak: Słowacja, Ukraina, Niemcy, Austria, czy Izrael. To rodzaj ragoût warzywnego zapewniającego kubkom smakowym niezwykłe doznania.

Składniki niezbędne do przygotowania leczo z cukinii to:

  • 3 cukinie, 
  • 2 cebule (biała i czerwona), 
  • 2 pomidory, 
  • ulubiona kiełbasa, pierś z kurczaka lub mięso mielone (400 g), 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 5 łyżek oliwy z oliwek, oleju rzepakowego lub oleju z pestek winogron, 
  • 1 szklanka wody, 
  • przyprawy (oregano, majeranek, pieprz czarny, sól),
  • 1/2 papryczka chilli, jeśli przygotowuje się wersję na ostro,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Leczo z cukinii – jak przyrządzić danie?

Żeby przyrządzić leczo z cukinii, na początku trzeba wsypać przyprawy do miski (oregano, majeranek, pieprz czarny, sól), a później zmieszać je z pokrojoną na drobną kosteczkę cukinią. Żeby zachować smak i pełny zakres właściwości odżywczych należy zachować skórkę warzywa.

Kolejny etap to rozgrzanie patelni z oliwą z oliwek i rozpoczęcie smażenia wybranego mięsa. W przypadku piersi z kurczaka, czy mielonego lub każdej innej odmiany trzeba ją wcześniej przyprawić pieprzem i solą. 

Kiedy mięso się zarumieni, na patelnię można dodać cebulę pokrojoną w piórka i smażyć do zeszklenia. Jeśli ktoś decyduje się na wersję ostrą, to może też dodać na tym etapie papryczkę chilli.

Leczo z cukinii – ile czasu dusić danie na patelni?

Kiedy cebula i mięso nabiorą kolorów i zaczną się lekko przypiekać (karmelizować), na do przygotowywanych składników będzie można dodać cukinię z przyprawami i czosnek. Całość powinna chwilę się podsmażyć, a później zostać zalana 1 szklanką wody. Leczo trzeba poddusić, przykrywając patelnię pokrywką, zmniejszając ogień i pozostawiając danie na ok. 20 minut.

Zobacz też:

Moja babcia wie, jak zagęścić dżem. Nie chodzi o dodatki, lecz o sposób gotowania

Jedziesz w Bieszczady? Koniecznie spróbuj tych lokalnych przysmaków

Zrób zamiast jagodzianek. Przysmak z PRL-u będziesz jeść przez cały rok

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania jednogarnkowe | obiady domowe