Leczo inne niż wszystkie! Dodaj "kulinarnego kameleona" i zachwyć się nietuzinkowym smakiem
Cukinia jest często określana jako „kulinarny kameleon”. To dlatego, że cechuje się niezwykle wszechstronnym zastosowaniem. Łagodny i przyjemny smak umożliwia skomponowanie przepysznych posiłków. Jaki prosty i szybki przepis na przygotowanie cukinii będzie najlepszy?
Cukinia jest wręcz idealną bazą do tworzenia smakowitych dań. Zawiera ograniczoną ilość kalorii i jednocześnie ma wysoką zawartość zdrowych składników odżywczych. Można ją przygotować na ostro i łagodnie, z mięsem i z innymi warzywami.
Warto też wiedzieć, że cukinia jest klasyfikowana jako warzywo, ale znacznie więcej ma wspólnego z owocem. Jest letnią odmianą kabaczka, zbieraną i spożywaną w stanie niedojrzałym. Od swojej "siostry" odróżnia ją też kolor oraz wyjątkowo miękka skórka.
Z cukinii najczęściej przygotowuje się leczo. Jest to potrawa wywodząca się z Węgier i niezwykle popularna w Polsce, a także krajach takich jak: Słowacja, Ukraina, Niemcy, Austria, czy Izrael. To rodzaj ragoût warzywnego zapewniającego kubkom smakowym niezwykłe doznania.
Składniki niezbędne do przygotowania leczo z cukinii to:
- 3 cukinie,
- 2 cebule (biała i czerwona),
- 2 pomidory,
- ulubiona kiełbasa, pierś z kurczaka lub mięso mielone (400 g),
- 3 ząbki czosnku,
- 5 łyżek oliwy z oliwek, oleju rzepakowego lub oleju z pestek winogron,
- 1 szklanka wody,
- przyprawy (oregano, majeranek, pieprz czarny, sól),
- 1/2 papryczka chilli, jeśli przygotowuje się wersję na ostro,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Żeby przyrządzić leczo z cukinii, na początku trzeba wsypać przyprawy do miski (oregano, majeranek, pieprz czarny, sól), a później zmieszać je z pokrojoną na drobną kosteczkę cukinią. Żeby zachować smak i pełny zakres właściwości odżywczych należy zachować skórkę warzywa.
Kolejny etap to rozgrzanie patelni z oliwą z oliwek i rozpoczęcie smażenia wybranego mięsa. W przypadku piersi z kurczaka, czy mielonego lub każdej innej odmiany trzeba ją wcześniej przyprawić pieprzem i solą.
Kiedy mięso się zarumieni, na patelnię można dodać cebulę pokrojoną w piórka i smażyć do zeszklenia. Jeśli ktoś decyduje się na wersję ostrą, to może też dodać na tym etapie papryczkę chilli.
Kiedy cebula i mięso nabiorą kolorów i zaczną się lekko przypiekać (karmelizować), na do przygotowywanych składników będzie można dodać cukinię z przyprawami i czosnek. Całość powinna chwilę się podsmażyć, a później zostać zalana 1 szklanką wody. Leczo trzeba poddusić, przykrywając patelnię pokrywką, zmniejszając ogień i pozostawiając danie na ok. 20 minut.
Zobacz też:
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki
W PRL-u nie mogło zabraknąć na stole tego ciasta. Jest pyszne i banalnie proste do zrobienia