To najlepszy moment, żeby uzupełnić spiżarnię. Sprawdź, jak przygotować marynowaną paprykę w nietypowy sposób
Aktualnie trwa sezon na weki, czyli słynne przetwory w słoikach, które w naszym kraju są szczególnie uwielbiane. Pozwalają one zachować na dłużej smak i aromat wielu warzyw czy owoców. Jednym z ulubionych przetworów dla wielu osób jest marynowana papryka. Podpowiadamy, jak przygotować ją w tradycyjny lub w nietypowy sposób.
Papryka jest bardzo zdrowa i świetnie wpływa na nasz organizm. Co więcej, jest smacznym dodatkiem do wielu potraw, kanapek czy sałatek. Dzięki marynowaniu jej możemy cieszyć się jej smakiem przez całą zimę.
W Polsce bardzo popularne jest robienie weków z papryki, a także i z innych warzyw czy owoców. Przygotowuje się je najczęściej na przełomie lata i jesieni, gdy mamy dużą dostępność warzyw i kiedy bez problemu możemy zaopatrzyć się w świeże papryki.
Przechowywanie ich w słoiku pozwala zachować na długi czas smak oraz aromat papryki. Jest to szczególnie przydatne w okresie zimowym, gdy brakuje nam świeżych warzyw. Weki z papryki można wykorzystać na wiele różnych sposobów i dodawać je na przykład do kanapek, sałatek czy serwować jako dodatek do mięs.
Czytaj również: Tego błędu nie popełniaj podczas kiszenia ogórków. Co zrobić, żeby nie były gorzkie?
Przyrządzenie marynowanej papryki nie jest skomplikowanym procesem, a pozwoli nam cieszyć się świeżością warzyw przez wiele miesięcy. Chcąc zamknąć ten niezwykły smak na dłużej w słoiku, musimy przygotować następujące składniki:
- 1,5 kg papryki,
- 1 szklankę octu 10%,
- 1 szklankę cukru,
- 5 szklanek wody,
- Liście laurowe,
- Gorczycę,
- Ziarna pieprzu,
- 1 płaską łyżkę soli,
- Ziarna ziela angielskiego,
- Olej.
Zobacz także: Kojarzą się z nadchodzącą jesienią. Czy wiesz, że można zrobić z nich dżem?
Przygotowanie weków rozpoczynamy od dokładnego umycia papryki, usunięcia gniazd nasiennych oraz białych włókien. Następnie warzywo kroimy i sparzamy wrzątkiem.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie zalewy. W tym celu bierzemy 5 szklanek wody, cukier, łyżkę soli i szklankę octu. Całość musimy zagotować, a następnie paprykę ciasno ułożyć w słoikach i zalać ją gorącą zalewą.
Do każdego słoika dokładamy pieprz, liść laurowy, ziele angielskie oraz gorczycę. Na sam koniec wlewamy łyżkę oleju i zamykamy słoiki. Ostatnim krokiem jest pasteryzowanie ich przez 15 minut w gorącej wodzie.
Weki można przygotować także w inny sposób, dodając inne składniki, które wpłyną na smak warzywa. Ciekawym pomysłem jest marynowana papryka w miodzie i chili. Do takiego przetworu będziemy potrzebowali:
- 1/2 szklanki miodu,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 1 łyżeczkę płatków chili,
- Sól i pieprz,
- 4 różnokolorowe papryki.
Przystępując do przygotowania marynowanej papryki, kroimy warzywo na cienkie plastry. Następnie podgrzewamy w garnku miód i ocet jabłkowy do momentu, aż miód całkowicie się rozpuści. Dodajemy płatki chili i sól oraz pieprz.
W kolejnym kroku wrzucamy do garnka z sosem pokrojoną paprykę i gotujemy całość przez około 10 minut, mieszając co jakiś czas. Na koniec studzimy marynowaną paprykę i przekładamy do słoików. Przetwory należy przechowywać w lodówce.
Zobacz też:
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia