To najlepszy moment, żeby uzupełnić spiżarnię. Sprawdź, jak przygotować marynowaną paprykę w nietypowy sposób
Aktualnie trwa sezon na weki, czyli słynne przetwory w słoikach, które w naszym kraju są szczególnie uwielbiane. Pozwalają one zachować na dłużej smak i aromat wielu warzyw czy owoców. Jednym z ulubionych przetworów dla wielu osób jest marynowana papryka. Podpowiadamy, jak przygotować ją w tradycyjny lub w nietypowy sposób.
Papryka jest bardzo zdrowa i świetnie wpływa na nasz organizm. Co więcej, jest smacznym dodatkiem do wielu potraw, kanapek czy sałatek. Dzięki marynowaniu jej możemy cieszyć się jej smakiem przez całą zimę.
W Polsce bardzo popularne jest robienie weków z papryki, a także i z innych warzyw czy owoców. Przygotowuje się je najczęściej na przełomie lata i jesieni, gdy mamy dużą dostępność warzyw i kiedy bez problemu możemy zaopatrzyć się w świeże papryki.
Przechowywanie ich w słoiku pozwala zachować na długi czas smak oraz aromat papryki. Jest to szczególnie przydatne w okresie zimowym, gdy brakuje nam świeżych warzyw. Weki z papryki można wykorzystać na wiele różnych sposobów i dodawać je na przykład do kanapek, sałatek czy serwować jako dodatek do mięs.
Czytaj również: Tego błędu nie popełniaj podczas kiszenia ogórków. Co zrobić, żeby nie były gorzkie?
Przyrządzenie marynowanej papryki nie jest skomplikowanym procesem, a pozwoli nam cieszyć się świeżością warzyw przez wiele miesięcy. Chcąc zamknąć ten niezwykły smak na dłużej w słoiku, musimy przygotować następujące składniki:
- 1,5 kg papryki,
- 1 szklankę octu 10%,
- 1 szklankę cukru,
- 5 szklanek wody,
- Liście laurowe,
- Gorczycę,
- Ziarna pieprzu,
- 1 płaską łyżkę soli,
- Ziarna ziela angielskiego,
- Olej.
Zobacz także: Kojarzą się z nadchodzącą jesienią. Czy wiesz, że można zrobić z nich dżem?
Przygotowanie weków rozpoczynamy od dokładnego umycia papryki, usunięcia gniazd nasiennych oraz białych włókien. Następnie warzywo kroimy i sparzamy wrzątkiem.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie zalewy. W tym celu bierzemy 5 szklanek wody, cukier, łyżkę soli i szklankę octu. Całość musimy zagotować, a następnie paprykę ciasno ułożyć w słoikach i zalać ją gorącą zalewą.
Do każdego słoika dokładamy pieprz, liść laurowy, ziele angielskie oraz gorczycę. Na sam koniec wlewamy łyżkę oleju i zamykamy słoiki. Ostatnim krokiem jest pasteryzowanie ich przez 15 minut w gorącej wodzie.
Weki można przygotować także w inny sposób, dodając inne składniki, które wpłyną na smak warzywa. Ciekawym pomysłem jest marynowana papryka w miodzie i chili. Do takiego przetworu będziemy potrzebowali:
- 1/2 szklanki miodu,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 1 łyżeczkę płatków chili,
- Sól i pieprz,
- 4 różnokolorowe papryki.
Przystępując do przygotowania marynowanej papryki, kroimy warzywo na cienkie plastry. Następnie podgrzewamy w garnku miód i ocet jabłkowy do momentu, aż miód całkowicie się rozpuści. Dodajemy płatki chili i sól oraz pieprz.
W kolejnym kroku wrzucamy do garnka z sosem pokrojoną paprykę i gotujemy całość przez około 10 minut, mieszając co jakiś czas. Na koniec studzimy marynowaną paprykę i przekładamy do słoików. Przetwory należy przechowywać w lodówce.
Zobacz też:
Ta surówka to wielki hit na Śląsku. Zniknie, zanim zdążysz ją podać na stół
Te grzybki są znacznie lepsze, niż marynowane. Na Podhalu jedzą je wszyscy
Dodaj to do jajecznicy. Twój mózg podziękuje ci za takie śniadanie